Kao što bi rekla jedna moja drugarica novih recepata za kiflice nikad dosta. Ja sam kao i ona ljubitelj kiflica, slanih i slatkih, svakakvih. Ove kiflice su univerzalne i mogu se puniti slanim ili slatkim filom. Ja sam pola radila sa sirom, a drugu polovinu sam punila sa džemom od narandži i sa pekmezom od jabuka sa suvim grožđem i pinjolima. Svaki put kad spremam kiflice ja poblesavim od sreće, pa tako i ovaj put nisam izneverila samu sebe. Odlične su, mekane kao duša i ove male su kao zalogajčići, jedna vuče drugu
Sastojci:
1 kg. brašna
40 g. svežeg kvasca
2 dcl. ulja
1/2 lit. mleka
2 kafene kašičice šećera
1 supena kašika soli
2 jaja
Za posipanje:
125 gr. putera
Punjenje po želji:
sir ili šunka
Džem od narandži https://odtanjiradopjata.blogspot.com/2018/03/dzem-od-narandzi.html
Pekmez od jabuka sa suvim grožđem i pinjolima https://odtanjiradopjata.blogspot.com/2018/03/pekmez-od-jabuka-sa-suvim-grozem-i.html
Priprema:
Izvaditi jaja i kvasac da se malo smlače na sobnoj temperaturi nekih 15 minuta.
Za to vreme prosejati 1 kg. brašna i smlačiti 1/2 lit. mleka.
U činijicu staviti 40 g. kvasca, 2 kafene kašičice šećera i 1 dcl. od 1/2 lit. zagrejanog mleka.
Sve dobro promešati da se istopi kvasac, a zatim dodati manju kutlaču brašna, promešati, poklopiti, uviti krpama i ostaviti da starter naraste.
U brašno sipati 1 supenu kašiku soli, zatim promešati.
Kada je kvasac nadošao napraviti u brašnu udubljenje, dodati ostatak mleka, 2 jaja, 2 dcl. ulja i nadošao kvasac.
Umesiti testo. Videćete testo je jako lepo za rad i ne lepi se za ruke.
Mesite testo 15-ak minuta, a zatim napravite od testa loptu, stavite u činiju, prekrijte providnom folijom i ostavite na toplom da narasta.
Kada je testo udvostručilo svoju veličinu, stavite ga na dasku za mešenje i još jednom premesite kratko.
Izmerite testo i podelite ga na 9 jednakih delova.
Od svakog dela pravite tanki krug i presecite ga na 8 ili 16 delova. Ja sam manje punila sa slatkim, a veče sa slanim nadevom.
Trudite se da dok uvijate kiflicu da kraj blago istežete u dužinu, tako da imate prilikom uvijanja više slojeva.
Kiflice slažite u pleh jednu do druge.
Ostavite da narastu.
Na kraju uzmite 125 g. putera i istružite krupnom stranom rendeta po kiflicama.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 15 minuta, ako su kiflice manje, a 20 minuta, ako su veće kiflice. Uostalom vidite i prema vašoj rerni, meni bi na 200 stepeni kako se obično peku kuflice sve izgorelo.
Нема коментара:
Постави коментар