Ovo su moje omiljene ćufte alla Italiana. Obogaćene sa šunkom ili mortadelom uz dodatak začina i parmezana su mi daleko ukusnije od naših klasičnih ćufti
Sastojci za ćufte:
500 g. mlevenog mešanog mesa
1 jaje
peršun
so, biber
1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića
100 g. mortadele ili praške šunke
80 g. Parmigiano Reggiano
60 g. hleba
malo mleka
prezla
1 l. paradajz Passata ili gustog soka od paradajza
2 čena belog luka
maslinovo ulje
bosiljak
Priprema:
Staviti 60 g. hleba da se natapa u mleku.
Ocediti hleb od mleka i rastresti ga u mrvice.
100 g. Mortadelle ili praške šunke iseći na sitne kockice.
U meso dodati hleb, 1 jaje, seckanu šunku ili mortadelu, 1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića, 80 g. rendanog Parmiggiano Reggiano, so, biber, sitno seckan peršun.
Sve dobro umesiti, staviti u vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti masu da odstoji u frižideru 30 minuta.
Za to vreme na malo maslinovog ulja blago propržiti dva čena belog luka, tek tolko da dobije plikove, ne sme da požuti. Izvaditi beli luk.
Dodajte 1 l. passate od paradajza, dodati bosiljak i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.
Izvaditi meso iz frižidera i praviti male ćufte.
Svaku ćuftu uvaljati u prezlu i pritisnuti malo rukama sa svih strana, da se prezla lepo prilepi za ćuftu.
Kada su vam gotove sve ćufte staviti ih u paradajz.
Kuvati ćufte još 30 minuta na tihoj vatri vatri.
Ćufte poslužiti uz dodatak kuvanog krompira ili pirinča ili samo sa domaćim hlebom i nekom salatom.
Ćufte spremljene na ovaj način su mekane kao duša i izuzetno ukusne.
Нема коментара:
Постави коментар