субота, 25. мај 2019.

Čufte u sosu od paradajza

Ovo su moje omiljene ćufte alla Italiana. Obogaćene sa šunkom ili mortadelom uz dodatak začina i parmezana su mi daleko ukusnije od naših klasičnih ćufti



Sastojci za ćufte:


500 g. mlevenog mešanog mesa
1 jaje
peršun
so, biber
1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića
100 g. mortadele ili praške šunke
80 g. Parmigiano Reggiano 
60 g. hleba
malo mleka
prezla
1 l. paradajz Passata ili gustog soka od paradajza
2 čena belog luka
maslinovo ulje
bosiljak

Priprema:


Staviti 60 g. hleba da se natapa u mleku.

Ocediti hleb od mleka i rastresti ga u mrvice. 

100 g. Mortadelle ili praške šunke iseći na sitne kockice. 

U meso dodati hleb, 1 jaje, seckanu šunku ili mortadelu, 1/3 kafene kašičice muškatnog oraščića, 80 g. rendanog Parmiggiano Reggiano, so, biber, sitno seckan peršun. 

Sve dobro umesiti, staviti u vanglicu, prekriti providnom folijom i ostaviti masu da odstoji u frižideru 30 minuta.

Za to vreme na malo maslinovog ulja blago propržiti dva čena belog luka, tek tolko da dobije plikove, ne sme da požuti. Izvaditi beli luk.

Dodajte 1 l. passate od paradajza, dodati bosiljak i kuvajte na tihoj vatri 20 minuta.

Izvaditi meso iz frižidera i praviti male ćufte. 

Svaku ćuftu uvaljati u prezlu i pritisnuti malo rukama sa svih strana, da se prezla lepo prilepi za ćuftu.


Kada su vam gotove sve ćufte staviti ih u paradajz.

Kuvati ćufte još 30 minuta na tihoj vatri vatri.

Ćufte poslužiti uz dodatak kuvanog krompira ili pirinča ili samo sa domaćim hlebom i nekom salatom.

Ćufte spremljene na ovaj način su mekane kao duša i izuzetno ukusne.






Нема коментара:

Постави коментар