Maj mesec, taman sam se ponadala da će nas sunce ogrejati, kad ono šipak. Hladno, tmurno, kiša ne prestaje danima, vetruština ne popušta i eto dva koraka nazad i vraćam se jesenje - zimskoj hrani. Da mi je da prespavam ovo vreme, ko meče, pa da me probude na sunčanih 25 stepeni, uz hladnu nes kafu i cvrkut ptica. Elem šta je tu je, jesti se mora, posle raznoraznih skorašnjih ličnih turbulencija ovi škembići su mi vratili osmeh na lice
Sastojci:
800 g. škembića - tripa očišćenih, prokuvanih
1 sveža kobasica 100 g.
70 g. pršute
1 glavica crnog luka
1 čen belog luka
2 lista salvije
1 grana ruzmarina
2 lista bosiljka
10 g. koncentrata od paradajza
250 -300 g. paradajz pelata ili manja konzerva pelata
maslinovo ulje
korica pršute (nije obavezno)
1 ljuta papričica
so
Priprema:
Ako imate koricu pršute, stavite je u šerpu da otpusti malo svoje masnoće i zamiriše. Ja koricu pršute ili pančete nikad ne bacam, već ih isečem i čuvam u frizu. Odlične su za spremanje čorbi, variva, daju odličan ukus jelu. Ako nemate koricu pršute preskočite ovaj deo i nastavite sa upržanjem crnog luka i maslinovog ulja.
Za to vreme sitno isecite 1 glavicu crnog luka, 1 čen belog luka, isecte sitno i ruzmarin (samo iglice), 2 lista bosiljka i 2 lista salvije.
Kad je korica počela da cvrči i da otpušta svoju masnoću dodajte malo maslinovog ulja i dodajte sitno seckani crni luk.
Upržite dok luk ne svene, a zatim dodajte seckani beli luk i začine i takođe propržite par minuta, stalno mešajući, da vam luk i začini ne zagore.
Isecite na kockice i 70 gr. pršute i dodajte luku. Propržite par minuta.
Zatim skinite opnu sa kobasice, iznječite je viljuškom i dodajte da se uprži sa ostalim sastojcima.
Kada se i kobasica upržila dodajte škembiće sečene na listiće. Mi ovde imamo pakovanja sa već prokuvanim škembićima i isečenim na trake.
Dodajte 1 čašu mlake vode i ostavite da krčka 5 do 10 minuta na jačoj vatri. Mešajte povremeno.
Videćete da je na kraju sva voda isparila.
Zatim dodajte 10 g. koncentrata od paradajza.
Paradajz pelat iz konzerve prethodno izgnječite rukama i takvog ga dodate ostalim sastojcima.
Dodajte jednu ljutu papričicu i jednu kafenu kašičicu soli.
Zalijte sve sa još jednom čašom tople vode, poklopite i ostavite da krčka na tihoj vatri narednih sat vremena.
Povremeno promešajte.
Po proteku jednog sata otklopite i ostavite da se još malo zgusne, ako imate višak tečnosti. Meni je lično bilo taman gusto kada sam otklopila, tako da sam odmah servirala.
Нема коментара:
Постави коментар