Danas vam preporučujem da napravite ovaj divan kolač sa voćem. Crostata je tipični italijanski kolač koji se pravi od masnog testa i najčešće se pravi sa voćem i kremom ili sa nekom od marmelada ukrašeno karakterističnim ispreplatanim trakama od masnog testa na vrhu kolača. Ja sam ga pravila sa jagodama, malinama i borovnicama, a vi možete koristiti i neko drugo voće koje imate banane, kajsije, breskve, kivi, trešnje, grožđe, kupine
Sastojci za testo:
250 g. brašna tipa "00"
125 g. šećera
1/2 rendane korice od 1 limuna
135 g. putera
1 jaje
1 žumance
trun soli
Sastojci za kremu:
2,5 dcl. slatke pavlake
250 g. sira mascarpone
6 supenih kašika šećera u prahu
ukus vanile
Priprema:
Prosejati 250 g. brašna, pa mu dodati 125 g. šećera, trun soli i sve promešati.
Napraviti udubljenje u brašnu dodati 1 celo jaje, jedno žumance, rendanu koricu od 1/2 limuna i 135 g. putera sečenog na kockice.
Umestiti testo.
Kada su se svi sastojci lepo sjedinili uviti testo u providnu foliju i ostaviti da odstoji u frižideru sat vremena.
Posle sat vremena, izvaditi testo iz frižidera, dobro pobrašniti radnu površinu premestiti testo samo dva tri puta.
Testo pobrašniti i odozgo i i razviti ga oklagijom u krug veći nego što je veličina pleha, tako da dobijete testo koje će oblagati i stranice pleha. Ja sam koristila okrugli pleh za tart veličine 24 cm, a vi možete koristiti i pravougaoni ili koji već imate.
Testo staviti u pleh koji ste prethodno premazali puterom i posuli brašnom. Višak brašna otresite iz kalupa.
Obložite dno i ivice kalupa i dno testa izbockajte viljuškom, da vam ne bi prolikom pečenja nadolazilo testo.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici, bez upotrebe ventilatora na 180 stepeni 20 do 25 minuta.
Pečeno testo izvadite iz rerne i ostaviti da se prohladi.
Kada se testo prohladilo umutite 250 g. mascarponea sa 6 supenih kašika šećera u prahu i ukusom vanile.
Zastebno umutite 2,5 dl. slatka pavlake i u umućenu pavlaku polako dodajte mućen mascarpone prevrćući masu od gore ka dole, dok se sve lepo ne sjedini. Probajte da li vam je dovoljno slatka krema po vašem ukusu, ja sam pravila manje slatku kremu. Ako vam fali šećera slobodno dodajte još i dobro promešajte.
Gotovu kremu sipati u tart. Poravnati kremu i ukrasiti voćem.
Napomena: Ako želite dakoristite voće koje je sečeno na parčad, a koje prilikom stajanja oksidira, tipa banane, breskve, kivi posloženo voće premažite jednim od sledećih preliva, koje će ga zaštititi da ostane sveže.
Preliv za sečeno voće:
Prva tehnika je:
Kupiti preliv za torte na bazi želatina, postupiti po uputu na kesici i četkicom premazati voće, samo voće, nema potrebe premazivati kremu.
Druga tehnika je:
Koristiti kombinaciju marmelade i vode, znači premaza od voća koje je prethodno ispasirano i nema parčića voća prilikom kuvanja. Razliku između džema, pekmeza i marmelade možete naći ovde Džem, prekmez, marmelada razlike.
Na 3 kašike marmelade dodajte 1 supenu kašiku tople vode promešajte da se marmelada razredi i četkicom premažite voće. Ne znam koliko vam je gusta marmelada koju ćete koristiti, tako da ako je mnogo gusta možete razrediti sa dodatnom vodom. Svrha je zaštititi voće, a ne premazati ga gustom marmeladom. Ako nemate marmeladu, već pekemz koji je pravljen sa parčićima voća, posle dodavanja vode, premaz procedite kroz cediljku.
Ostavite u frižideru da se sve stegne par sati.
Нема коментара:
Постави коментар