недеља, 06. октобар 2019.

Rižoto sa bundevom

Jesen polako kuca na naša vrata i sa sobom u naše domove donosi bundeve, kestenje, dunje i ostale jesenje lepote. Za one koji nisu do sada probali da spreme bundevu u slanom jelu, evo jednog divnog rižota, jednostavnog i vrlo ukusnog. Možete ga pripremiti u mrsnoj varijanti, sa upotrebom putera i Parmigiano Reggiano, što je i originalni recept, a i u mojoj posnoj varijanti



Sastojci:


300 gr. pirinča za rižoto tipa Carnaroli, Vialone nano, Roma 
1 glavica crnog luka
600 gr. bundeve
1,4 litara supe od povrća ove možete videti kako se pravi supa za rižot Supa od povrća za rižoto
1 dl. belog vina
so,
50 g. putera ili maslinovo ulje
80 g. Parmigiano Reggiano (u mrsnoj varijanti)
majčina dušica odokativno
na vrh kašičice muškatnog oraščića

Priprema:


Sitno iseckajte glavicu crog luka, a bundevu oljuštite i iseckajte na kockice.

U šerpu stavite malo maslinovog ulja i na tihoj vatri prodinstajte glavicu crnog luka.

Kada je luk već svenuo dodajte mu seckanu bundevu.

Propržite par minuta, a zatim dodajte par kutlača supe od povrća, poklopite i ostavite da se budenva kuva nekih 15 minuta.

Zatim bundevu u toj istoj šerpi malo izgnječite, gnječilicom za krompir pire. Nemojte praviti kašu, neka ostane onako da kažem polu pasirano.

U drugoj šerpi stavite malo maslinovog ulja i dodajte 300 gr. pirinča.

Propržite sve na srednjoj vatri jedno 2 minuta, mešajući i pazeći da vam pirinač ne uhati boju. 

Zatim zalijte sa 1 dl. belog vina i mešajte dalje dok vino skroz ne ispari.

Kada je vino isparilo dodajte pirinač u propasiranu budnevu.

Mešajte stalno i kada vidite da je pirinač upio tečnost, dodajte sledeću kutlaču supe od povrća.

Tako polako kuvajte rižoto, mešajte stalno, dok ne utrošite svu supu. U tom trenutku će vam i pirinač biti skuvan i rižoto gotov. 

Pirinač ne sme biti prekuvan, a rižoto ne sme biti presuv, već kremast, ali nikako da liči na čorbicu. 

Na kraju kuvanja dodajte sitno seckanu majčinu dušicu i na vrh kašičice muškatnog oraščića. 

Posolite po ukusu.

Ugasite vatru i dodajte u rižot u posnoj varijanti malo maslinovog ulja i sve energično promešajte.

U mrsnoj varijanti koja je i originalna varijanta za svaki rižoto dodajte 50 g. putera.

Mešajte dok se puter ne istopi i na kraju dodajte 80 g. rendanog Parmigiano Reggiano.

Kada se sve lepo sjedinilo, ostavite rižot da se malo odmori jedno 2 do 3 minuta.

Servirajte!



Нема коментара:

Постави коментар