субота, 28. септембар 2019.

Pindžur

Ovaj pindžur je u stvari kod mene u svesci zapisan kao ajvar, starinski ajvar. Da ne brkam babe i žabe prekrstih ga u pindžur. Vrlo je ukusan i meni skoro pa i lepši od ajvara, ako ne lepši onda je to rame uz rame



Sastav:


100 komada paprika
7,5 kg. paradajza
4 veća plava patlidžna
2,5 do 3 dl. ulja
5,5 ravnih kaška šećera
5 do 5,5 ravnih kašika soli
5,5 ravnih kašika sirćeta od belog vina 6% (da napomenem da je ovde sirće od 6% znatno blaže nego od našeg sirćeta koje je jačine 9%, pa će vam možda biti potrebno da smanjite količinu sirćeta.
1 do 2 glavice belog luka zavisi koliko volite

Ili moja mera:


37 komada paprika
2,5 kg. paradajza
1 veći ili 2  manja plava patdlidžana
112 ml. ulja
4 čena belog luka
2 ravne supene kašike šećera
2 ravne supene kašike sirćeta od belog vina 6% ili manja količina sirćeta od 9%
2 do 2,5 ravne supene kašike soli
ljute papričice po ukusu

Priprema:


Paprike peći i tako pečene iz odlagati u kesu koju ste stavili u veću šerpu, da mogu da stanu sve pečene paprike odjednom.

Ako volite ljut pindžur prepecite i par ljutih papričica.

Svaki put kada ste dodli po koju pečenu papriku kesu dobro zatvorite i poklopite šerpu.

Plavi patlidžan probušiti na par mesta i zajedno sa pardajzom staviti u rernu da se ispeče na 180 stepeni od prilike 1 sat.

Kontrolišite paradajz možda će vam biti pre gotov od patlidžana, zavisi od veličine paradajza, pa ga kako bude gotov izvadite a patlidžan ostavite do kraja da se ispeče. 

Kada su se ispekli plavi patlidžan i paradajz ostaviti ih da se ohlade, oljuštite ih, otvorite na pola i staviti ih na cediljku da se ocede od viška tečnosti nekih 5 sati.

Samleti paprike, patliđan i paradajz na mašini za mlevenje mesa na krupno sito.

Ja lično volim da imam komadiće paprika i u ajvaru i u pindžuru. Mnogo usitnjen mi liči na kašu, ali to je moj lični ukus.

U širu i veću šerpu gde ćete kuvati pindžur stavite na dno šerpe malo ulja.

Stavite samleveno povrće i počnite sa kuvanjem na srednjoj vatri.

Kod ajvara i pindžura nema žurbe i mora se biti strpljiv i stalno mešati.

Tokom kuvanja dodajte još ulja dok ga ne utrošite. Ja lično ne volim ajvare i pindžure koji plivaju u ulju, niti su mi ukusni, a i teško mi padnu na želudac, tako da je ovaj pindžur sa malo ulja po mom ukusu baš!

Posle nekih sat vremena kuvanja provucite varjaču po dnu šerpe i počeće da vam se nazire dno šerpe. U tom trenutku dodajte prvo soli, mešajte da se so istopi, zatim dodaje šećeram a potom i sirće.

Kuvajte dalje još jedno oko sat vremena sve dok se pindžur toliko kuvanjem ne zgusne da kada provučete varjaču po dnu šerpe da vam ostne lep, širok trag.

Na kraju dodajte sitno seckani beli luk. 

U rernu stavite poklopce i tegle i uključite rernu na 100 stepeni. Od trenutka kada je dostignuta temperatura ostavite još 10 minuta tegle i poklopce unutra.

Zatim vrele tegle punite vrelom masom, odmah zatvorite.

Pasterizacija:


Pastrizaciju možete uraditi onako kako ste vi to navikli ili na ovaj moj način.

Poklopljene tegle vratite u rernu i ostavite još 20 minut na 100 stepeni.

Posle 20 minuta isključite rernu i ostavite da se tegle u njoj ohlade.

Drugi način je da vrele tegle slažete prevrnute naglavačke u šerpu koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom. 

Kada se se ohladi, vratite tegle u normalan položaj i čućete pucketanje kako povuku vakum.



Нема коментара:

Постави коментар