субота, 28. септембар 2019.

Pindžur

Ovaj pindžur je u stvari kod mene u svesci zapisan kao ajvar, starinski ajvar. Da ne brkam babe i žabe prekrstih ga u pindžur. Vrlo je ukusan i meni skoro pa i lepši od ajvara, ako ne lepši onda je to rame uz rame



Sastav:


100 komada paprika to je negde oko 15 do 20 kg. 
7,5 kg. paradajza
4 veća plava patlidžna
2,5 do 3 dl. ulja
soli po ukusu od prilike 4 do 5 ravnih kašika, vidite po ukusu, probajte
2 supene kašike šećera
2 supene kašike sirćeta
ljute papričice po ukusu, može i ne mora mogu biti pečene kao i paprike ili sveže
beli luk po ukusu, ako volite od prilike 4 veća čena


Priprema:


Paprike peći i tako pečene iz odlagati u kesu koju ste stavili u veću šerpu.

Svaki put kada ste dodali po koju pečenu papriku kesu dobro zatvorite i poklopite šerpu.

Kada su se paprike u šerpi ohladile, očistite ih i slažite na cediljku, da se ocede od viška vode, 
barem 8 sati ili preko noći.

Nikako nemojte propirati paprike od semena pod mlazom vode, jer će im oprati sav njihov ukus.

Plavi patlidžan probušiti na par mesta i  staviti u rernu da se ispeče na 170 stepeni od prilike 40 minuta do 1 sat, u zavisnosti koliko vam je veliki patlidžan. Probodite ga viljuškom, ako je mekan, gotov je, trebao bi i da se smežura.

Oljuštite patlidžane, prepolovite ih uzdužno na četiri dela i ostavite ih sa paprikama da izbace višak vode.

Kad su se paprike i patlidža ocedili  paradajz na donjoj strani zasecite u obliku krsta. 

Skuvajte vodu da proključa u jednoj šerpi, a u drugoj šerpi stavite hladnu vodu. 

Stavite iz par paradajza u šerpu sa vrelom vodom i posle par minuta, kada se rascep na paradajzu proširio, vadite ga iz vrele vode i uranjajte u šerpu sa hladnom vodom.

Oljuštite paradajz i uklonite mu središnji zelenkasti deo.

Samleti paprike, patliđan, i paradajz na mašini za mlevenje mesa na krupno sito.

Ako nemate mašinu za mlevenje mesa, koristite seckalicu na multipraktiku.

Ja lično volim da imam komadiće paprika i u ajvaru i u pindžuru. Mnogo usitnjen mi liči na kašu, ali to je moj lični ukus.

U širu i veću šerpu gde ćete kuvati pindžur stavite na dno šerpe ulje da se  zagreje.

Stavite samleveno povrće i počnite sa kuvanjem na srednjoj vatri.

Kod ajvara i pindžura nema žurbe i mora se biti strpljiv i stalno mešati.

Ja lično ne volim ajvare i pindžure koji plivaju u ulju, niti su mi ukusni, a i teško mi padnu na želudac, tako da je ovaj pindžur sa malo ulja po mom ukusu baš!

Kada povučete varjaču po dnu šerpe i kada počinje da se nazire trag u tom trenutku dodajte soli, šećera i sirće i ljute papričice.

Kuvajte dalje sve dok se pindžur toliko kuvanjem ne zgusne da kada provučete varjaču po dnu šerpe da vam ostane lep, širok trag. 

Proverite da li je dovoljno ljuto ili slano, ako nije dodajte još ljutih papričica i soli.

Kako je sve vrelo, ja obično stavim malo pindžura na tanjirići i stavim ga u frižider, tako najbolje ocenim da li je dovoljno ljuto i slano.

Pred kraj kuvanja dodajte sitno seckani beli luk ako volite i prokuvajte još 10-ak minuta. 

U rernu stavite poklopce i tegle i uključite rernu na 100 stepeni. Od trenutka kada je dostignuta temperatura ostavite još 10 minuta tegle i poklopce unutra.

Zatim vrele tegle punite vrelom masom, odmah zatvorite.

Slažete prevrnute naglavačke u šerpu koju ćete poklopiti i ušuškati ćebetom. 

Kada se se sve ohladi, vratite tegle u normalan položaj i čućete pucketanje kako povuku vakum.

Složite sa ostalom zimnicom.



Нема коментара:

Постави коментар