четвртак, 23. јануар 2020.

Punjene artičoke bake Elene

Ovaj divan recept, sa još lepšom životnom pričom saznala sam gledajući dokumentarac Jemie Olivera i njegovog prijatelja Genaro Contaldo, koji su putujući po Italiji tražili tradicionalne i neke već i zaboravljenje recepte. Tako došli su i do mesta Pitigliano, malog mestašca u regiji Toskana, poznatog još i po imenu "mali Jerusalim", jer baš tu u tom malom gradiću na vrhu, je bila koncentrisana najznačajnija jevrejska zajednica u Italiji pre izbijanja II sv. rata. Baka Elena, kako je svi u mestu zovu je ostala poslednja baka koja čuva tradicionalne recepte jevrejske kuhinje. Ovo je jedan od njenih recepata, koje je tom prilikom predstavila, spremao se po njenim rečima u svečaniji prilikama i nikoga nije ostavio ravnodušnim



Sastojci:


6 artičoka
300 g. mlevenog mesa junetina ili teletina ili mešano juneće i teleće
1 jaje
peršun
bosiljak
so
biber

Za pohovanje:


jaja
brašno

ulje za prženje

Sos od paradajza:


1 glavica crnog luka
1 šargarepa
1 drška drška celera ili komadić korena celera, naribanog
1 čen belog luka
1 ljuta papričica
1 veća konzerva pelata ili dve manje
1,5 dcl vode

Priprema:


Kao prvo morate očistiti artičoke i to na sledeći način. Stavite rukavice, jer artičoke puštaju crnilo dok se čiste, a i vrhovi bodu poprilično

Takođe prethodno pripremite jednu veću činiju u koju ste sipali vodu i sok od limuna, to će vam služiti da unutra stavite artičoke, koje zbog prisustva limuna neće pocrneti.

Otkinite spoljnje listove artičoka, sve dok pri dnu koji se spaja sa drškom ne dođete do žutog, mekanog dela artičoke.

Ako niste sigurni, proguglajte malo, ima dosta videa kako očistiti artičoku.

Dršku nemojte otkidati već je oljuštite i isecite samo donji tvrdi deo drške, negde 1 cm. od prilike.

Sada zasecite artičoke kako je prikazano na slici sa sve četiri strane.



Zatim ih isecite celom dužinom po pola i onda svaku polovinu opet po dužini na pola, pazite da ne otkinete prilikom sečenja dršku.

Videćete da se u unutrašnjosti artičoke nalazi bradica, to je ovo belo na slici. Nju uklonite nožem polako.


Stavite očišćenu artičoku u vodu sa limunom i krenite da čistite sledeću artičoku, dok ne utrošite svih 6 artičoka.

U 300 g. mlevenog mesa stavite jedno manje jaje, so, sitno seckan pešun, sitno seckan bosiljak, so i biber.

Sve dobro promešajte da bi imali kompaktnu masu.

Uzmite komad mesa i napravite kao deblji čevapčić rukama.

Za 6 artičoka trebaće vam 8 ovakvih čevapćića. 

Zatim ga obložite sa 3 dela od artičoka i to tako da kada je skoženo spolja se vide artičoke, a između delova artičoka meso.



Neka vam meso bude tako i između drški artičoka. Pritisnite malo da se sjedini meso sa artičokom, a zatim svako parče stavite prvo u brašno, zatim u jaja i onda iz pržite u dubokom ulju.

Ukupno ćete imati za 8 punjnja.

Ulje treba da bude nekih 160 stepeni toplote, a pržite ih nekih 15-ak minuta dok ne dobiju zlatno rumenu boju.


Kao pržite artičoke slažite ih na upijajući papir.

Priprema sosa i finale:


Isecite na kockice 1 crni luk, 1 šargarepu i dršku celera.

U veću šerpu gde mogu da stanu sve artičoke stavite 1 veću ili dve manje konzerve paradajz pelata, dodajte svo povrće i 1,5 dcl. vode.

Krčkati na umerenoj vatri 10 minuta  otklopljeno.

Zatim ubacite pohovane artičoke u sos i nastavite da krčkate narednih 15 minuta takođe otklopljeno.

U toku krčkanja jednom pažljivo okrenite artičoke.

Evo ovako izgledaju kada se iseku



Нема коментара:

Постави коментар