петак, 31. јануар 2020.

Punjene jabuke

Ovaj divan kolač bi mogao da se nazove tufahije alla Italiana. Kad se poželite slatkog ovo je jedna vrlo ukusna poslastica, vrlo brzo se sprema i još brže pojede



Sastojci:


4 jabuke 
1 limun
60 g. putera
60 g. brašna
80 g. suvog grožđa (može i 40 g. suvog grožđa i 40 g. suvih brusnica)
malo mleka za potapanje suvog grožđa
40 g. amaretta (italijanski keks pravljen od slatkog i gorkog badema)
50 g. žutog šećera

Za posipanje:

cimet 
kakao u prahu (onaj gorki kakao za kolače)

Priprema:


Rernu uključiti na 200 stepeni da vam se ugreje dok napunite jabuke.

Potopiti suvo grožđe u malo mlakog mleka i ostaviti 30 minuta da nabubri.

Narendati koricu od  limuna, a sok ocediti.

Amarete usitniti, ali ne u prah, već da vam ostanu manji komadići.

Umutite 60 g. putera sa 50 g. žutog šećera, dodajte rendanu koricu od 1 limuna, 60 g. brašna.

Ocedite natopljeno suvo grođe i dodajte ga u puter, a zatim di dodajte izmrvljenih 40 g. amareta i promešajte varjačom dok ne dobijete homogenu masu. 

Jabukama odseći gornji deo kao šeširić, koja će vam kasnije koristiti da poklopite punjene jabuke.

Unutrašnjost jabuke izdubite.

Premazati jabuke iznutra, kao i šeširiće sa sokom od limuna.

Od nadeva odvojite 2 supene kašike koje će vam koristiti za posipanje šeširiča. 

Puniti svaku jabuku do vrha.

Pleh od rerne obložite masnom hartijom.

Slažite punjene jabuke a pored njih i odgovarajuće šeširiće.

Svaki poklopac pospite sa malo nadeva odozgo. Sečena strana pokopoca treba da vam bude u dodiru sa masnom hartijom.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 do 35 minuta. 

Pečene jabuke  pospite cimetom i kakaom i poslužite mlake ili hladne.

Letnja varijanta;

Možete ga poslužiti sa kuglom Krem sladoled












Нема коментара:

Постави коментар