субота, 04. јануар 2020.

Sudžuk

Prevrćući opet po maninoj svesci naišla sam na ovaj davno zaboravljeni recept. Ja se ni ne sećam kad sam ga zadnji put jela. U vreme Božićnog posta na vodi je odličan slatkiš. Ja sam ga malo prilagodila sadašnjem vremenu i malo ga osvežila. Daću vam u opisu recepta obe varijante onu staru i moju, pa se odlučite šta vam se više sviđa



Originalni recept:


300 g. oštrog belog brašna
1 litar vode
150 g. šećera
150 g. mlevenih oraha

Moja verzija:


150 g. škrobnog brašna - gustina
1 litar vode
150 g. šećera
1 dl. soka od limuna
150 g. sitno seckanih oraha, pečenih lešnika, badema i suvih ribizla

i još za posipanje:

sitno seckani pečeni lešnici.


Priprema:


Ja sam se kod pravljenja ovog kolača odlučila probam da zamenim oštro brašno sa škrobnim brašnom - gustinon, iz prostog razloga da bih dobila laganiji kolač. Uopšte tendencija u poslatičarstvu zadnjih godina je da se kod pravljenja krema zameni brašno sa gustinom i kao rezultat se dobije vrlo lagana krema, lako svarljiva, a kojoj pri tom ništa od ukusa nije oduzeto.

U seckalici usitnite na sitne komadiće pečene lešnike, bademe ili orahe u proporcijama kako vam se više dopada. Ja jako volim pečene lešnike i mislim da ovom kolaču daju vrlo lep ukus.

Dodajte im ribizle i ostavite na stranu.

Stavite u šerpu 150 g. gustina, 1 litar vode, 150 g. šećera. Kuvajte na vatri i stalno mešajte da vam krema ne zagori.

Kad vidite da krema počinje da se zgušnjava dodajte 1 dl. soka od limuna.

Kad vam se krema već dovoljno zgusnula kao puding, tako da vam je teško da je promešate dodajte i usitnjene lešnike, orahe, bademe, suve ribizle.

Sklonite sa vatre i sve dobro promešajte.

Uzmite pleh pokvasite ga vodom, a zatim višak vode otresite.

Vrelu masu stavite u pleh i špatulom lepo poravnajte.

Moj pleh je veličine 24 x 17 cm, možete koristiti ovu ili malo veću veličinu.

Opet u seckalici usitnite na sitno pečene lešnike, ja sam količinu radila odokativno.

Pečene lešnike pospite po još toploj kremi.

Ostavite da se ohladi na sobnoj temepraturi.

Kada se krema ohladila na sobnoj temperaturi prekrijte je prozirnom folijom,a zatim ga stavite u frižider, da se dobro ohladi.

Postupak za klasičnu verziju je isti, samo što količinu brašna zamenite sa duplo manjom količinom gustina, ne dodajete sok od limuna,a umesto mlevenih oraha dodajte usitnjene.






Нема коментара:

Постави коментар