Sezona je jagoda, stiglo je lepo vreme, od ponedeljka, to jest od danas su malo popustile mere karantina i baš mi je bio ćef da sebi udovoljim sa ovom divnom tortom. Osvežavajuća, sa blagim ukusom limuna. Prvi put sam pravila žele od voća i prezadovoljna sam kako je ispao, jer nije gumen, kako to često zna da bude, već se topi u ustima. Mere su male, za vas koji bi da pravite veću tortu uduplajte mere i uživajte
Za kremu:
4 žumanca
420 ml mleka
aroma vanilie
125 g. šećera
60 g. gustina
90 g. putera
100 g. putera (puter dodajete iz dva puta)
Za patišpanj:
2 jaja
60 g. šećera
60 g. brašna
1 limun, malo rendane korice
Za prelivanje korica:
60 g. šećea
50 ml. vode
500 g. jagoda
Za žele od jagoda:
300 g. jagoda
šećera
1 kafena kašičica soka od limuna
5 g. želatina
Priprema:
Prvo napraviti krem, jer je njemu potrebno više vremena da se ohladi.
90 g. putera isecite na kockice i ostavite ga na sobnoj temperaturi da omekša, dok pravite krem.
Umutiti penasto 4 žumanca sa 125 g. šećera, dok ne dobijete penastu i svetlu masu.
Za to vreme dok vam se žumanca mute, stavite mleko da se zagreje, dodajte i aromu vanile.
Kada ste umutili žumanca dodati im gustin i sve izmešati.
Polako sipajte u mlazu mleko u žumanca neprestalno muteći.
Sada uspite celu masu u šerpicu gde vam se grejalo mleko i kuvajte na tihoj vatri, dok se krema ne zgusne.
Sklonite kremu sa vatre i dodajte joj 90 g. putera.
Umutite sve mikserom, dok se puter ne istopi i sjedini sa kremom, a zatim prekrijte prozirnom folijom, ali tako da ona dodiruje kremu.
Na taj način ćete izbeći da ako ostavite ne poklopljeno stvoriće vam se korica, pa neće valjati. A ako ga poklopite, stvoriće vam se od toplote kondenz, pa opet neće valjati, jer ćete imati višak vode. Ovo je trik koji sam i ja nedavno naučila od iskusnijih poslastičara.
Ostavite kremu da se ohladi prvo na sobnoj temperaturi, a zatim je stavite u frižider, dok pripremate ostatak torte.
Za to vreme napraviti patišpanj.
Mutiti mikserom 2 jaja sa 60 g. šećera 5 minuta na najvećoj brzini, sve dok ne vam jaja ne udvosruče zapreminu,, to od prilike izgleda ovako, skoro pa kao puslica.
Mikser vam više neće trebati.
Dodajte rendanu koricu od 1/3 limuna.
Brašno sipajte u cediljku sa finim rupicama, ili u sito za posipanje prah šećera i polako dodajte malo po malo brašna, prevrćući kremu varjačom pokretima od gore ka dole, da vam se ne bi razmutila jaja.
Kada je svo brašno utrošeno sipajte masu u podmazan i brašnom posut pleh od 18 cm.
Pecite patišpanj u prethodno zagrjanoj pećnici na 180 stepeni 20 minuta.
Pečen patišpanj ostavite da se ohladi u plehu.
Za to vreme napravite sirup od šećera i vode za preliv.
Staviti 60 ml. vode i 50 g. šećera na vatru i kuvati dok se šećer ne istopi, skloniti sa vatre.
100 g. putera iseckati na kockice i ostaviti da malo omekša na sobnoj temperaturi.
Omekšali puter dodai u krem i umutiti sve mikserom.
Tortu možete slagati kao ja u okruglom kalupu za torte kojim se skidaju stranice prečnika 20 cm, ili možete istu slagati na ravnoj ukasnoj tacni (ja je nemam) i koristeći se oburčom samo obručom kalupa za torte pečnika 20 cm.
Masnim papiom obložiti stranice kalupa. Ja sam ovaj put pokušala sa prozirnom folijom i nisam baš zadvoljna, jer su mi se na spoljnoj strani od folije napravile neravnine, tako da bolje je sa papirom, ravan je i tu nema greške.
Patišpanj iseći horizontalno na pola.
Gornju koricu patišpanja prevrnuti za 180 stepeni i položii je na tacnu ili kalup za torte od 20 cm, tako da sečeni deo bude na gore, a pečeni deo na dole, na sredinu.
Sada zalite polako sa pola sirupa tu koricu.
Između korice koja je od 18 cm. i kalupa koji je od 20 cm. poslažite ukrug jagode isečene na pola, tako da vam ravna sečena strana jagode bude u dodiru sa kalupom, a špic jagode na gore. Gledajte da su vam jagode od prilike iste visine, one malo višlje skratite.
Pola kreme stavite u poslastičarski špric.
Stavite najširi ravan podužetak i prvo napunite kremom prostor između sečenih jagoda vertikalno.
Kada ste popunili stanice, nanesite kremu kružnim pokretima, po celoj korici i sve lepo poravnajte.
Ostatak jagoda iseckajte i rasporedite ih preko kreme.
Zatim stavite drugi deo patišpanja, ali sada obrnuto da vam sečeni deo dodiruje jagode, a ravna korica bude na gore.
Premažite koricu sa drugom polovinom sirupa. Pritisnite blago da vam se bude ravno.
Premažite taj drugi deo patišpanja sa drugom polovinom kreme.
Poravnajte sve i stavite u frižider narednih 4 sata da se stegne.
Nakon 4 sata napravite žele od jagoda.
5 g. želatina stavite u hladnu vodu da nabubri 10 minuta.
300 g. jagoda usitnite seckalicom u kašu.
U šerpici istopite 30 g. šećera sa 1 supenom kašikom vode.
Dodajte izmrvljene jagode, 1 supenu kašiku soka od limuna i kuvajte narednh 2 minuta na srednjoj vatri.
Za to vreme listiće želatina istopite u drugoj šerpici sa jednom kašikom vode.
Jagode sklonite sa vatre i dodajte istopljen želatin.
Sve dobro promašajte i ostavite da se želatin prohladi, da bude mlak.
Izadite tortu iz frižidera i zalijte želatinom.
Ostavite tortu u frižider narednih 2 do 3 sata, dok se želatin ne stegne.
Skinite okrugli obruč za torte i polako skinite i papir sa stranica torte. Može da vam se desi kao što se to meni desilo, da imate rupice između jagoda i fila, nije ništa strašno uzmite kašičicu i popunite rupe.
Ukrasiti po želji.
Joj što ti je ovo fino Aleks! Ništa bolje od vanil krema i jagoda ;)
ОдговориИзбриши