Ovaj divan rižoto je za mene i muža mi jedinca pravo otkriće. Inače smo veliki ljubitelji rižota i spremam ga na raznoraznije načine. Ovo je divan rižot sa paradajzom, parmezanom i mozarelom
Sastav:
250 g. pirinča za rižoto tipa Carnaroli ili Arborio
2,5 dcl. paradajz passate ili gustog soka od paradajza
par listova bosiljka
maslinovo ulje
150 g. mozzarelle po mogućstvu sveže
60 g Parmigiano Reggiano
1 čen belog luka
so, biber
supe od povrća Supa od povrća za rižoto ili obične vode 7,5 dcl. ili malo više
Priprema:
Na malo maslinovog ulja stavite jedan čen belog luka, da malo procvrči i pusti svoju aromu.
Dodajte 250 ml. passate od paradajza i krčkajte na umerenoj vatri dok se sos malo ne zgusne, nekih 20 minuta. Na kraju izvadite čen belog luka.
U drugu šerpicu ili tiganju nalijte malo maslinovog ulja, dodajte 250 g. pirinča i propržite ga da zacakli, ne sme da vam požuti, zato stalno mešajte.
Zatim dodajte jednu kutlaču za supu tečnosti, mešajte stalno i sačekajte da pirinač upije svu tečnost.
Tako radite još par puta, sve dok ne vidite da je pirinač već nabubrio, ali nije još kuvan, trebalo bi da bude negde na pola kuvanja.
Zatim dodajte passatu od paradajza i sve izmešajte.
Nastavite dodavanje tečnost,i dok vam pirinač bude kuvan, ali na "al dente", što znači da ne treba nikako biti raskuvana, već onako blago tvrd kada ga zagrizete.
Na kraju rižoto treba da vam bude niti redak kao kašica, niti gust tako kačamak već nešto između.
Sklonite pirinač sa vatre,
Iseckajte na kockice ili je prosto iscepkajte 150 g. mozzarelle i dodajte je u rižoto, zajedno sa 60 g. rendanog parmezana. Nemojte nikako koristiti mešavinu rendanih sireva, već samo originalan parmezan, ako nemate, nemojte ni stavljati, jer ćete sa zamenama za parmezan definitivno uništiti ceo ukus.
Sve dobro promešajte da e mozzarella i parmezan otope, evenutualno dodajte malo soli i bibera, i odmah servirajte.
Ako se prvi put susrećete sa rižotom u ovom tektu sam napisala neke od osnovnih karakteristika za dobar rižoto Rižot karakteristike i osnova pripreme
Нема коментара:
Постави коментар