недеља, 6. септембар 2020.

Patlidžan salata

Zimnica je uveliko u fazi pripreme, mic po mic, pune se police. Ovo je jedna lepa zimska salata od plavog patlidžana kako je prave ovde u Italiji. Načina na koji se može praviti ima više, ovo je jedan od njih, nama omiljeni



Sastav:

plavi patlidžan par kilograma, u zavisnosti koliku količinu želite da dobijete

1 litar sirćeta od belog vina

par čena belog luka

ljuta papričica

origano suvi

ulje


Priprema:

Patlidžane dobro operite i isecite na kolutove debljine 1 cm.

Sad sve kolutove isecite na štapiće debljine 1 cm.

Uzmite veću cediljku, patlidžan dobro posolite i slažite u cediljku.

Pritisnite težim predmetom i ostavite preko noći da pusti gorčinu.

Sutradan stavite da se kuva 1 litar vode, dodajte 1 litar vinskog sirćeta.

Kada smesa proključa stavljati manje količine patlidžana unutra, i od momenta kada voda ponovo počne da ključa, kuvajte bukvalno 2 minuta. 

Vadite rešetkastom kašikom i stavite u cediljku, da otkaplje višak tečnosti.

Ako stavite odmah veću količinu, naglo će vam se spustiti temeperatura i biće potrebno više vremena dok proključa.

Tako radite dok ne utrošite sav patdližan.

Uzmite veću krpu ili stoljnjak i položite ravnomerno patlidžan. 

Ostavite ga tako da odstoji i da se osuši do većeri. Povremeno odozgo pritisnite kuhinjskim papirom ili krpom da upije i odozgo višak tečnosti.

Iseckajte par čena belog luka i par papričica, sve zavisi od vašeg ukusa.

U čiste sterilisane tegle prvo stavite na dno malo ulja, zatim slažite patlidžan, beli luk i papričicu, sve do vrha. 

Zatvorite tegle i ostavite ih sa ostalom zimnicom.

Posle 3 nedelje su spremni za jelo.






Нема коментара:

Постави коментар