четвртак, 24. септембар 2020.

Mlečne zemičke

Probajte da napravite ove lepe zemičke, od srca vam ih preporučujem



Potrebno:

1 kg. mekog brašna tipa "00" + 50 g. za mešenje

420 ml. mleka

25 g. svežeg kvasca

2 kafene kašičice šećera

2 kafene kašičice soli

4 jaja

140 g. ulja


Priprema:

Izvadite kvasac da se malo smlači na sobnoj temperaturi.

Mleko zagrejte da bude mlako.

Brašno prosejte.

U činijicu stavite kvasac, 2 kafene kašičice šećera, malo mleka i sve dobro promešajte, da se istopi sav kvasac. Zatim dodajte par supenih kašika brašna, promešajte, da se apsorbuje brašno, poklopite i ostavite da kvasa.

Brašno pomešajte sa 2 kafene kašičice soli.

Kada je kvasac nadošao u brašnu napravite malo udubljenje, stavite 4 jaja, koja viljuškom malo razbijte i umutite, onako blago, dodajte uskisli kvasac, mlako mleko, ulje i sve umesite. 

Testo treba mesiti nekih 10 do 15 minuta.

Zatim ostaviti testo u vanglu, prekriti prozirnom folijom i ostaviti na toplom da udupla volumen.

Kada je testo nadošlo, ponovo ga blago premesite, samo malo i od testa odvajajte delove težine 60 do 65 g. 

Dok budete odvajali komade testa oni prvi odvojeni će vam ponovo nakvasati, što je dobro za testo da ima dodatno narastanje

Zato vam preporučujem da kada odvojite komad testa da ga ne uvijate odmahu u lopticu, nego da ga tako otkinutog ostavite sa strane. 

Od svakog dela napravite lopoticu i stavite u pleh za pečenje.

Ostavite ponovo da testo naraste.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni oko 20 minuta.

Napomena: zemčke pre pečenja možete premazati žumancetom i posuti susamom i lanom.

Pečene zemičke izvadite iz rerne, poprskajte sa malo vode i prekrijete kuhinskom krpom.


Нема коментара:

Постави коментар