Ovi prelepi keksi, se tope u ustima, mirišu na puter, limun i vanilu. Ako imate nekog ko prodaje domaći puter iskoristite ga obavezno za ovaj keks
Sastav:
250 g. mekog brašna tipa "00"
6 g. praška za pecivo
100 g. šećera
aroma vanile
rendana korica od 1/2 limuna
1 jaje
125 g. putera
Za punjenje:
marmelada od jagoda ili kajsija
šećer u prahu
Priprema:
15 minuta pre početka pravljenja keksa izvadite puter i jaja da se smlače na sobnoj temperaturi.
Puter iseckajte na kockice.
Prosejati 250 g. brašna, i pomešati sa 6 g. praška za pecivo, rendanom koricom od 1/2 limuna, 100 g. šećera, aromom vanile.
U testu napraviti malo udubljenje dodati 1 jaje i malo ga razbiti viljuškom.
Pomešajte sve sastojke da vam se upije jaje, a zatim dodajte puter.
Kada ste dobli ujednačenu masu uvijte je u providnu foliju i ostavite je u frižideru 30 do 40 minuta.
Isecite dva jednaka papira za pečenje veličine pleha od rerne. Stavite testo na papir i prekrijte ga drugim papirom.
Polako pritiskati oklagijom vertikalno i horizontalno celo testom tako će vam se u početku lakše razvući.
Testo i razvucite celu koru debljine 1/2 cm.
Sada papir sa tako razvučenim testom prebacite na pleh.
Skinite gornji papir.
Pritiskajte modlom željene oblike, vodeći računa da gornjih i donjih delova keksa imate u istom broju.
Uklonite višak testa sa papira, koji ćete ponovo premesiti kao i ovaj deo testa.
Meni je ova tehnika isecanja oblika direktno na papiru u kome će se peći vrlo korisna, jer ne može da vam se desi, kao što zna da se desi, da vam se oblik keksa prilikom prenošenja sa radne površine na papir za pečenje u plehu deformiše.
Nemojte razvlačiti na tanje, jer će vam se lomiti keks kad se ispeče.
Ponovite postupak, sve dok ne utrošite svo testo.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 175-180 stepeni oko 15 minuta.
Keksi kao i vanilice trebaju da vam ostanu svetli i kad vidite da počinju da tamne malo po obodima vadite ih iz pećnice. Isto kao i kod naših vanilica. Moraćete malo da stojite pored pećnice prvi put, da vidite koliko je vremena potrebno da se ispeku sa vašom pećnicom, jer nisu sve pećnice iste.
Svaku polovinu keksa uvaljajte u šećer u prahu a zatim ih spajajte marmeladom.
Ja ne volim da imam puno marmelade, zato su moji keksi samo blago premazani marmeladom, a zatim kafenom kašičicom stavljala marmeladu u rupu na sredini do vrha.
Нема коментара:
Постави коментар