петак, 11. септембар 2020.

Babà

Babà je jedan od najpoznatijih napoletanskih kolača, izuzetno mekan i aromatičan. Nastao u nešto izmenjenoj verziji kao babka za potrebe Poljskog kralja Stanislao Leczinski koji nije imao zube i nije mogao da jede klasične kolače. Trebalo je nešto mekano i sočno. Tako je prva babka bila potopljena u mađarsko vino Tokaj sa dodatkom sirupa. Kasnije se njegova ćerka Maria Leczinska udala za francuskog kralja Luja XV, na venčanje je povela svog dvorskog poslastičara i današnja verzija babà koji je potopljen u rum i sirup je nastala još davne 1835. godine. Babà je još malo putovao i došao je i do Napulja, gde je postao jedan od nacionalnih kolača i ponos Napulja. Kao neko sa strane, mogu da vam reći da Napoletanci kad izgovaraju " il babà" puna su im usta, ljubavi, slasti i divljenja i uvek je mrtva trka ko pravi bolji babà među njihovim poslastičarima. Recept koji vam predsavljam je recept Gennara Esposita sjajnog šefa iz Napulja nosioca 2 zvezde Mišlen, koji sa nama običnim smrtnicima, nesebično deli svoje recepte. Ja sam malo promenila recept dodajući malo više ruma u sirup i potapajući duže babà u prelivu, ali sve ostalo je onako kako je šef preporučiio da treba se uradi i rezultat je fantastičan. Posebnu zahvalnost dugujem i našim prijateljima Sereni i Dorjanu, koji su nesebični i uvek vrlo raspoloženi da probaju sve moje slatke kulinarije



Potrebno:

500 g. brašna

13 g. svežeg kvasca

mrva soli

600 g. jaja, to je od prilike 12 jaja

50 g. šećera

200 g. putera

rendana korica od jednog limuna i od jedne narandže

aroma vanile


Sirup:

1 litar vode

500 g. šećera

cimet u štapiću

kora od 1 limuna


Napomena: 

Babà možete peć u kalupima za Babà, možete ih nabaviti ima ih na internetu, izgledaju kao onaj desni na slici, ja sam se dosetila i koristila sam i ove druge kalupe, jer originalne nisam imala dovoljno, a možete ga peći i u kalupu za kuglof ili opet u većem kuglofu baš namenjen za babà. 

Ja sam pravila pola od ove mere i napunila sam trinaest manjih kalupa, pa se vi ravnajte i prema tome.

Ja sam pravila pola od mere za testo, i napunila sam trinaest ovakvih kalupa. Sirup sam pravila ucelo, da bi babà imalo dovoljno sirupa za natapanje.



Priprema:

Izvadite kvasac i puter na sobnu temperaturu.

Izrendajte koricu od jednog limuna, jedne narandže i arome vanile. mrvu soli i umutite sa 200 g. putera.

U vanglu od miksera stavite brašno, dodajte 50 g. šećera i 13 g. svežeg kvaca, koga malo usitniti. 

Dodati pola od ukupne količine jaja, i početi sa mućenjem.

Prvo mutiti na slabijoj brzini, dok se jaja ne apsorbuju, a zatim polako povećavati brzinu.

Mućenje, sa povećavanjem i smanjivanjem brzine će vas pratiti tokom celog procesa pravljenja testa.

Dobićete testo koje je dosta čvrsto.

Dodajte malo putera, sačekajte da se mućenjem puter apsorbuje, zatim dodajte još putera, dok ne utrošite sav puter.

Nastavite sa mućenjem dok se cela količina putera lepo ne apsorbuje.

Smanjite brzinu i dodajte jedno jaje.

Kako se jaje apsorbuje povećajte brzinu i tako dok ne utrošite preostala jaja.

Ugasite mikser i kada podignete deo sa mutilicom od testa, videćete da će vam se deo testa podići kao u traci. To je znak da je testo dobro umućeno.

Prkrijte činiju sa testom prozirnom folijom i ostavite ga na sobnoj temperaturi da kvasa jedan sat.

Zatim ga premestite u frižider i ostavite ga unutra dok ne udupla svoj volumen.

Kada je testo dovoljno naraslo u frižideru ponovo ga umutite mikserom par minuta.

Svaki kalup, ili onaj veliki dobro premazati puterom.

Kalupe ako su maleni, punite tako što ćete testo staviti u poslastičarski špric, a ako su malo veći možete i kašikom. 

Prilikom svakog skidanja testa sa kašike umočite prst u vodu, na taj način vam se neće lepiti testo za prste, s'obzirom da je dosta lepljivo.

Puniti kalupe do pola.

Ostavite testo da narasta, dok ne udvostruči volumen i naraste do vrha.

Peći baba sa ventilatorom na 180 stepeni 10 do 12 minuta ili bez ventilatora na 190 stepeni za isto vreme. Meni je u mojoj staroj rerni trebalo dva minuta više.

Dok vam se peku babà napravite sirup. 


Sirup:

Ogulite koru od 1 limuna, ljuštilicom za krompir, stavite je u šerpu zajedno sa 1 litrom vode, 500 g. šećera i štapićem cimeta.

Stavite sirup da se kuva, od trenutka kada proključa i sav šećer se istopio iskljčite vatru, dodati 2 dcl.ruma poklopite i ostavite da se arome prožmu i da se prohladi.

Primetiće te da ovo nije naša klasična agda, za prelivanje baklava, ovo je jedan lagani sirup.

Ruma možete staviti i manje, mada se u kolaču ne oseća jako, a možete ga i izostaviti ako babà pravite za decu.

Pečene baba izvadite iz kalupa i ostavite da se prohlade.

Sirup u koji ćete potapati babà treba da ima 36 stepeni, znači ne da bude vreo, ako nemate kuhinjski toplomer probajte prstom.

Izvadite iz sirupa kore od limuna i cimet i potopite babà unutra na pet minuta, okrećite ih, da bi se lepo natopili sa svih strana.

Naravno kako neće moći svi babà odjednom da vam stanu, to radite iz par tura.

Pole 5 minuta vadite rešetkastom kašikom babà i stavljajte sledeću turu.

Babà ostavite da se ohladi u frižideru.

Možete ga servirati sa slatkom pavlakom, poslastičarskom kremom i voćem. Ja za ovaj prvi put nisam htela ništa da dodajem i prezadovljna sam.

Sledeći put će mu se pridružiti jedna lepa krema.






Нема коментара:

Постави коментар