Detinjstvo, Ribarska banja, tetka Živka, raj na zemlji.
Potrebno:
1 kg. mekog bašna
25 g. svežeg kvasca
2 kafene šoljice šećera
1,5 kafenih kašičica soli
6 dcl. vode
Za premazivanje:
1 jaje
Za posipanje:
seme susama i lana
Priprema:
Izvadite kvasac a se smlači na sobnoj temperaturi.
Vodu zagrejte da bude mlaka.
Brašno prosejte.
U činijicu stavite 25 g. kvasca, 2 kafene kašičice šećera, malo vode i promešajte dok se kvasac ne rastopi u vodi.
Zatim dodajte par kašika brašna, sve promešajte, poklopite i uvijte krpama da vam starte naraste.
U brašno uspite 1,5 kafenu kašičicu soli i promešajte.
Kada je starter nastao, u brašnu napravite udubljenje, uspite starter i dodajte preostalu vodu.
Sve mesite 15 minuta.
Stavite testo u vanglu, napravite krst po površini, prkrijte providnom folijom i ostavite da naraste.
Kada je testo naslo ponovo ga malo premasite na radnoj površini.
Testo izmerite i podelite ga na 10 jednakih delova, nemojte ih odmah oblikovati.
Ja sam ih ređala u okruglom plehu, vi uzmite koji vam odgovara.
Pleh obložite papirom za pečenje i kada ste izmerili zadnje parče testa pravite kuglice od izdvojenih parčića testa, stim da počnete od onih prvih komada testa, koji su već malo narasli.
Oblikujte kuglice ređajte jednu do druge i ponovo ostavite da naraste.
Umutite jedno celo jaje i premažite testo, pospite susamom i lanenim semenom, a možete ovaj deo i da izostavite.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 30 do 40 minuta.
Izvadite ih iz pećnice, poprskajte sa malo vode i prekrijte sa kuhinjskom krpom.
Нема коментара:
Постави коментар