Evo sad pričah sa mojim dugom Random i reč po reč ustanovim da nemam recept za sarmu, bruka, zlo i naopako, ostaće mi drug gladan
Punjenje:
2 manje glavice crnog luka
1 ljutika veća
2 šargarepe
2 praziluka tanja ili deblji beli deo
mast
200 gr. pancetta na štapiće
400 gr. mlevenog junećeg mesa
150 gr. pirinča
3 čena belog luka
2 kašike aleve paprike
biber
Između sarmi stavljati:
350 gr. panceta di Praga (nije suva, suva već dimljeno sveža)
kožurica od pršute ili speka
Glavica kiselog kupusa
Zaprška:
Ulje, 1 ravna kašika brašna, 2 kašike aleve paprike
Priprema:
Ostaviti celu glavicu kiselog kupusa 1 sat potopljenu u vodi. Ovde je kiseo kupus vrlo jak, i ja ga uvek stavim u vodu da mu izbaci višak soli inače bi bio nejestiv.
Izdinstati na masti sitno sečen crni luk, ljutiku, šargarepu, praziluk i pancetu na štapiće.
Kad se uprži dodati meso i nastaviti sa upržavanjem. Kada se i meso lepo uprži dodati pirinač i beli luk.
Posle minut dva skloniti sa vatre i dodati bibera i aleve paprike. Sve lepo promešati.
Puniti sarme. Na dno poslagati listove kupusa, slagati sarme, između stavljati panceta di Praga i korice od speka.
Kada su sve sarme uvijene napraviti zapršku.
Na masti propržiti brašno i dodati alevu papriku.
Zaliti sarmu sa zaprškom.
Naliti vodom da sarme ogreznu. Prekriti sve lepo listovima kiselog kupusa.
Krčkati na najtišoj vatri 4 do 5 sati.
Posle proteka vremena probati saft i ako je mnogo kiseo dodati još vode i sve malo prodrmusati tako da saft bude aromatičan, ali ne i kiseo. Od prilike 1 do 2 dcl. vode mi je trebalo da bi se postigao dobar ukus, jer je bilo kiselo.
Iskustvo sa domaćim kupusom koga sa prvi put sama pravila i koji nije bio slan kao kupovni.
Sarmu sam zapekla na 175 stepeni 40 minuta, dok od gore nije lepo porumenelo.
Нема коментара:
Постави коментар