четвртак, 3. септембар 2020.

Sarma

Evo sad pričah sa mojim dugom Random i reč po reč ustanovim da nemam recept za sarmu, bruka, zlo i naopako, ostaće mi drug gladan




Punjenje:

2 manje glavice crnog luka

1 ljutika veća

2 šargarepe

2 praziluka tanja ili deblji beli deo

mast 

200 gr. pancetta na štapiće

400 gr. mlevenog junećeg mesa

150 gr. pirinča

3 čena belog luka

2 kašike aleve paprike

biber

Između sarmi stavljati:

350 gr. panceta di Praga (nije suva, suva već dimljeno sveža)

kožurica od pršute ili speka

Glavica kiselog kupusa


Zaprška:

Ulje, 1 ravna kašika brašna, 2 kašike aleve paprike


Priprema:


Ostaviti celu glavicu kiselog kupusa 1 sat potopljenu u vodi. Ovde je kiseo kupus vrlo jak, i ja ga uvek stavim u vodu da mu izbaci višak soli inače bi bio nejestiv. 

Izdinstati na masti sitno sečen crni luk, ljutiku, šargarepu, praziluk i pancetu na štapiće.

Kad se uprži dodati meso i nastaviti sa upržavanjem. Kada se i meso lepo uprži dodati pirinač i beli luk. 

Posle minut dva skloniti sa vatre i dodati bibera i aleve paprike. Sve lepo promešati. 

Puniti sarme. Na dno poslagati listove kupusa, slagati sarme, između stavljati panceta di Praga i korice od speka. 

Kada su sve sarme uvijene napraviti zapršku.

Na masti propržiti brašno i dodati alevu papriku. 

Zaliti sarmu sa zaprškom.

Naliti vodom da sarme ogreznu. Prekriti sve lepo listovima kiselog kupusa. 

Krčkati na najtišoj vatri 4 do 5 sati.
 
Posle proteka vremena probati saft i ako je mnogo kiseo dodati još vode i sve malo prodrmusati tako da saft bude aromatičan, ali ne i kiseo. Od prilike 1 do 2 dcl. vode mi je trebalo da bi se postigao dobar ukus, jer je bilo kiselo.

Iskustvo sa domaćim kupusom koga sa prvi put sama pravila i koji nije bio slan kao kupovni.

Sarmu sam zapekla na 175 stepeni 40 minuta, dok od gore nije lepo porumenelo.


Нема коментара:

Постави коментар