понедељак, 5. октобар 2020.

Čorbast pasulj i leblebije

Ovo jelo je nastalo sasvim slučajno. Imala sam malo pasulja, opet nedovoljno da se napravi pristojan ručak, malo leblebija, malo njoka i tako, dodaj ovo, dodaj ono, ispade vrlo lep ručak



Potrebno:


maslinovo ulje, može i obično, ako nemate maslinovo

200 g. pasulja

200 g. leblebija

1 crvena paprika

1 glavica crnog luka

1 šargarepa

1 sveža kobasica od 200 g. više manje

2 kašike koncentrata od paradajza

grančica ruzmarina

1 list lovora

2 lista žalfije

ljuta papričica ili ljuta aleva paprika


Priprema:


Pripreme  za ovo jelo morate početi dan pre, jer je leblebijama potrebno dosta vremena da se natope vodom. 

Dakle u toku pre podneva potopite leblebiju u vodu, i dodajte na vrh kašičice sode bikabone. 

Uveče promenite vodu, uspite i pasulj i sve nalijte vodom. 

Ostavite preko noći da stoji u vodi, da ima barem tri prsta vode iznad površine.

Sutradan ih stavite da se kuvaju i od kada voda proključa ostavite da kuva 15 minuta, a zatim tu prvu vodu bacite.

Nalijte sa novom vodom, dodajte 1 list lovora malo soli i kuvajte.

Sitno iseckati glavicu crnog luka.

Šargarepu iseći na kockice.

Papriku očistiti i iseći na kocke.

Kobasici skinuti opnu i iznječiti malo meso viljuškom, da bi se razbilo i bolje propržilo.

Na ulju propržiti zajedno crni luk, šargarepu i papriku.

Kada je povrće malo svenulo dodati i meso od kobasice i grančicu ruzmarina.

Propržiti sve razbijajuči viljuškom meso od kobasice da nema grudvica.

Dodati 2 supene kašike koncentrata od paradajza i sve propržiti par sekundi. 

Usuti celu masu u lonac sa pasuljem i leblebijom.

Dodati 2 lista žalfije i ljutu papričicu suvu ili svežu ili ljutu mlevenu papriku.

Kuvati sve dok se pasulj i leblebija skroz ne skuvaju uz povremeno dolivanje vode koliko je potrebno.

Posoliti po ukusu.

Kada je sve skuvano možete dodati ako vam je ostalo nešto njoka kao nama ili bio koje kratke pašte.






Нема коментара:

Постави коментар