Stigla nam je i jesen, a sa njom i nama obožavani kestnovi. Volim kestene u slanoj i slatkoj verziji, recimo da je ovo verzija sitnih kolača
Sastav:
250 g. kuvanog kestena
80 g. šećera u prahu
1 kafena kašika kakaa
1 narandža
50 ml. slatke pavlake
30 g. čokolade za kuvanje
20 ml. ruma
40 g. putera
Za prekrivanje bombica:
kakaao u prahu
Priprema:
Kestenove operite i potopite u vodi peko noći.
Sutradan ih kuvajte 40 minuta.
Kada su skuvani, vadite jedan po jedan, gulite im koru i kožicu i ostavite sa strane.
40 g. putera izvadite iz frižidera, isecite na kocke i ostavite da se smlači na sobnoj temperaturi.
Kada ste sve kestenove oljuštili usitnite ih ili u seckalici ili ih proterajte kroz mašinu za mlevenje mesa.
Narandži dobro operite koru, prosušite je krpom i narendajte od prilike 1/4 od ukupne korice pomorandže.
Od iste pomorandže nacedite soka i odvojite 35 ml.
Istopite u 40 g. putera 30 g. čokolade za kuvanje. Ja to uvek radim u mikrotalasnoj pećnici, pustite je na odleđivanje bukvalno 2 sekunde. Dovoljno vam je da vam je sve zagrejano, a otopljeno tek na pola.
Uzmite kačičicom i sve mešajte, i od topline će vam se sve otopiti, na ovaj način će vam se sv zagrejati, a neće se pregrejati.
Pomešajte kesten sa 80 g. šećera u prahu, dodajte 20 ml. ruma i 35 ml. soka od narandže.
Pomešajte i dodajte i 50 ml. slatke pavlake i 1 kafenu kašičicu kakaa.
Na kraju dodajte i istopljenu čokoladu sa puterom.
Stavite sve u plastičnu kutiju sa hermetičkim pokolpcem i ostavite u frižider narednih dva sata da se stegne, ako ćete raditi odmah. Možete celu masu ostaviti i preko noći i sutradan praviti kuglice.
Kada se masa malo stegla, neće biti nikada onako suva masa, je ove bombice su mekane odvajati kašičicom gomilice od po 10 g. i praviti kuglice.
Svaku kuglicu uvaljati u gorki kakao.
Napomena:
Rum možete i izostaviti, mada njega ima tako malo, da se jedva i oseti.
Нема коментара:
Постави коментар