недеља, 4. октобар 2020.

Bombice sa kestenom

Stigla nam je i jesen, a sa njom i nama obožavani kestnovi. Volim kestene u slanoj i slatkoj verziji, recimo da je ovo verzija sitnih kolača




Sastav:

250 g. kuvanog kestena

80 g. šećera u prahu

1 kafena kašika kakaa 

1 narandža

50 ml. slatke pavlake

30 g. čokolade za kuvanje

20 ml. ruma

40 g. putera


Za prekrivanje bombica:

kakaao u prahu

Priprema:

Kestenove operite i potopite u vodi peko noći.

Sutradan ih kuvajte 40 minuta.

Kada su skuvani, vadite jedan po jedan, gulite im koru i kožicu i ostavite sa strane.

40 g. putera izvadite iz frižidera, isecite na kocke i ostavite da se smlači na sobnoj temperaturi.

Kada ste sve kestenove oljuštili usitnite ih ili u seckalici ili ih proterajte kroz mašinu za mlevenje mesa.

Narandži dobro operite koru, prosušite je krpom i narendajte od prilike 1/4 od ukupne korice pomorandže.

Od iste pomorandže nacedite soka i odvojite 35 ml.

Istopite u 40 g. putera 30 g. čokolade za kuvanje. Ja to uvek radim u mikrotalasnoj pećnici, pustite je na odleđivanje bukvalno 2 sekunde. Dovoljno vam je da vam je sve zagrejano, a otopljeno tek na pola. 

Uzmite kačičicom i sve mešajte, i od topline će vam se sve otopiti, na ovaj način će vam se sv zagrejati, a neće se pregrejati.

Pomešajte kesten sa 80 g. šećera u prahu, dodajte 20 ml. ruma i 35 ml. soka od narandže.

Pomešajte i dodajte i 50 ml. slatke pavlake i 1 kafenu kašičicu kakaa.

Na kraju dodajte i istopljenu čokoladu sa puterom.

Stavite sve u plastičnu kutiju sa hermetičkim pokolpcem i ostavite u frižider narednih dva sata da se stegne, ako ćete raditi odmah. Možete celu masu ostaviti i preko noći i sutradan praviti kuglice.

Kada se masa malo stegla, neće biti nikada onako suva masa, je ove bombice su mekane odvajati kašičicom gomilice od po 10 g. i praviti kuglice.

Svaku kuglicu uvaljati u gorki kakao.

Napomena:

Rum možete i izostaviti, mada njega ima tako malo, da se jedva i oseti.



Нема коментара:

Постави коментар