Ovaj rižot sa zucchinima i mentom je jedan vrlo lagan i osvežavajući rižot. Može se jesti kao predjelo, a može se uz njega pojesi i neko dobro parče ribe. Ovo je moj pozdrav ovogodišnjem letu
Sastav:
maslinovo ulje
1 zucchina srednje veličine
250 g. pirinča
1 luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka
supa od povrća Supa od povrća za rižot, ili ako ne vode oko 1 litar
so, biber
10 listova sveže mente, moji su bili manji, vi ako imate veće listove, stavite pola, pa posle kada je rižot kuvan, korigujte
rendana korica od 1/2 limuna
Priprema:
Zucchinu izrendajte na krupno rende. Nemojte je pre toga ljuštiti, ova vrsta tikvice ima vrlo tanku i ukusnu koru i prilikkom pripreme jela se koristi cela, ne ljušti se.
Nanu sitno iseckajte.
Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka.
Kada luk blago svene, dodajte pirinač i njega propržite dok se ne zacakli.
Zatim dodajte rendanu tikvicu, seckanu nanu, rendanu koricu od 1/2 limuna i sve dobro promešajte.
Dodajte kutlaču vode i kuvajte dok pirinač upije vodu.
Mešajte neprekidno i kako vam se pirinač kuva i upija tečnost, tako dodajte sledeću kulaču vode.
Radite to dok vam se pirinač ne skuva.
Na kraju ugasite vatru i u rižot dodajte malo maslinovog ulja.
Promešajte, ostavite da se stiša 5 minuta i poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар