субота, 10. октобар 2020.

Rižot sa zucchinima i mentom+

Ovaj rižot sa zucchinima i mentom je jedan vrlo lagan i osvežavajući rižot. Može se jesti kao predjelo, a može se uz njega pojesi i neko dobro parče ribe. Ovo je moj pozdrav ovogodišnjem letu



Sastav:


maslinovo ulje
1 zucchina srednje veličine
250 g. pirinča
1 luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka
supa od povrća  Supa od povrća za rižot, ili ako ne vode oko 1 litar
so, biber
10 listova sveže mente, moji su bili manji, vi ako imate veće listove, stavite pola, pa posle kada je rižot kuvan, korigujte
rendana korica od 1/2 limuna


Priprema:


Zucchinu izrendajte na krupno rende. Nemojte je pre toga ljuštiti, ova vrsta tikvice ima vrlo tanku i ukusnu koru i prilikkom pripreme jela se koristi cela, ne ljušti se.

Nanu sitno iseckajte.

Na malo maslinovog ulja propržite sitno seckan luk arpadžik ili 1/2 glavice crnog luka.

Kada luk blago svene, dodajte pirinač i njega propržite dok se ne zacakli.

Zatim dodajte rendanu tikvicu, seckanu nanu, rendanu koricu od 1/2 limuna i sve dobro promešajte. 

Dodajte kutlaču vode i kuvajte dok pirinač upije vodu. 

Mešajte neprekidno i kako vam se pirinač kuva i upija tečnost, tako dodajte sledeću kulaču vode.

Radite to dok vam se pirinač ne skuva.

Na kraju ugasite vatru i u rižot dodajte malo maslinovog ulja.

Promešajte, ostavite da se stiša 5 minuta i poslužite.
 


Нема коментара:

Постави коментар