Zelten je tardicionalni iz regije Trentino Alto Adige i priprema se za vreme božićnih praznika. Prvi pisani zapisi o ovo kolaču datiraju još iz 1700 godine. Svako mesto i svaka porodica u Trentinu ima svoju recept za pripremu Zelten-a, koja se prenosi iz generacije u generaciju, ali osnovni sastojci od kojih se pravi ovaj kolač su jaja, šećer, puter i dosta suvog voća
Sastav:
100 g. oraha
100 g. lešnika pečenih
100 g. badema ljuštenih
50 g. suvog grožđa
100 g. kandrang voća, narandže, limun, ako ne volite možete i izostaviti
200 g. suvih smokvi
50 g. pinjola (ja 100 g. suvih brusnica), možete uvećati količinu badema za istu količinu, ako ne volite brusnice
1 dl. ruma ili rakije
Za testo:
350 g. brašna "00"
3 jaja
150 g. šećera
2,5 dl. mleka
100 g. putera
1 prašak za pecivo
1 kafena kašičica cimeta
rendana korica od 1/2 narandže
rendana korica od 1/2 limuna
aroma vanile
Za ukrašavanje:
bademi ljušteni
ušećerene trešnje (ja ih ne volim pa sam ih zamenila sa višnjama i trešnjama iz skatkog), ali ako ih vi volite obavezno iz koristite, jer će njihovo bojom ceo kolač imati vrlo lep efekat
pinjoli (ja badem oljušten i isečen na listiće)
Za premazivanje:
3 supene kašike meda
Priprema:
Veče pre nego što želite da napravite ovaj kolač isitnite svo suvo voće, ni previše sitno niti krupno. Ja sam orahe, bademe i lešnike stavila u kesu za zamrzivač i lupila par puta tučkom za meso.
Suve smokve i suve sam isekla da budu veličine suvog grožđa i brusnica više manje.
Stavite suvo voće u pogodnu plastičnu činijicu.
Uspite 1 dl. ruma ili rakije, dobro promešajte, poklopite i ostavite preko noći u frižideru.
Sutradan 100 g. putera istopite u mikrotalasnoj pećnici ili na izuzetno tihoj vatri. Ostavite da se prohladi.
Jajma odvojite belanca od žumanca.
Umutite penasto 3 žumanca sa 150 g. šećera, dok je postanu bela i penasta.
Brašno pomešajte sa praškom za pecivo i jednom kafenom kašičicom cimeta i promašajte.
Žumancima dodajte naizmenično malo mleka, pa malo brašna i tako sve dok ne utrošite masu.
Na kraju dodajte i istopljen puter.
Umutite sneg od tri belanca sa malo soli.
Sa mikserom ste završili, u testo ručno dodajte suvo voće, mešajte dok se masa ne ujednači.
Na kraju dodajte sneg od tri belanca, prevrćući masu od gore ka dole varjačom, dok se sve ne izjednači.
Okrugao pleh za torte prečnika 24 cm. obložite masnim papirom.
Prvo obložite donji deo kalupa za torte.
Sinite stranice kalupa, na dno kalupa stavite masan papir, zatim položite stranice kalupa, zatvorite i dobili ste prekriven donji deo kalupa. Višak papira isecite.
Zatim isecite papir veličine stranica kalupa u dugačku traku, koju premažite sa malo putera i tako masnom stranom zalepite na ivice pleha.
U priloženoj fotografiji se vidi postupak.
Uspite masu za kolač i poravnajte je.
Odozgo je ukrasite ušećerenim trešnjama i bademima u obliku cveta. Ja ne volim ušećerene trešnje, pa sam iz zato zamenila višnjama iz slatkog, ali ako vi volite, obavezno ih koristite, jer će na kraju kolač imati prelep izgled sa jako crvenim kuglama trešanja.
Kolač peći u prethodno zatrejanoj pećnici na 180 stepeni 45 do 55 minuta, zavisi od vaše pećnice, probajte čačkalicom u sredini da li je gotovo.
Stavite u činijicu tri supene kašike meda od bagrema i 1 supenu kašiku vode i negde pred kraj pečenja premažite ovom smesom kolač i vratite da se zapeče do kraja.
Kolač je još bolji ako se jede sutradan.
Нема коментара:
Постави коментар