Artičoke alla fricassea, zvanični naziv ovog jela, malo komplikovan da se zapamti, pa sam ja sad to pojednostavila. Fricasser je francuski naziv čine ga dve reči frire - pržiti i casser iseći na kockice, a sve začinjeno žumancima u koje je dodato malo soka od limuna. Može se praviti od povrća i mesa ili samo od jednog ili drugog. Sa raznim varijacijama priprema se pored Francuske i Italije, još i u Grčkoj i Španiji. Limun ovom jelu daje izuzetnu svežinu, odlično je u kombinaciji sa ribom, piletinom, ćuretinom. Toplo preporučujem da probate ovo jelo
Sastav:
8 artičoka
1 limun
malo maslinovog ulja
2 čena belog luka
4 dl. supe od povrća ili vode
4 žumanca
3 supene kašike rendanog parmezana
peršun list jedna šaka puna
Priprema:
Kao prvo ocedite sok od 1/2 limuna i dodajte mu 1 litar vode. U ovu vodu ćete staviti sve očišćene delove artičoka, jer će vam u suportnom artičoke potamneti.
Artičoke očistite. Ako niste do sada čistili artičoke postupak ide od prilike ovako.
Odvojite dršku artičoke od cveta . Donji deo drške je dosta tvrd i njega isecite i bacite.
Oljuštite ljuštilicom za krompir dršku i presecite je na pola po dužini.
Stavite dršk u vodu sa limunom.
Skinite od artičoke dva reda spoljnih tvrdih listova.
Zatim isecite na 2 cm. od vrha listova gde imate bodlje.
Očišćena artičoka prva fotografija
Cvet artičoke presecite po dužini na pola, pa opet na pola.
Na dnu svakog parčeta ćete videti kao malu bradu, nju uklonite i tako očišćeno parče odmah stavljate u vodu sa limunom da vam ne potamni.
Tako uradite sa svim artičokama.
Peršun iseckajte.
U tiganju na malo maslinovog ulja blago porpržite dva čena belog luka, pazite da vam ne požuti, trebaju samo da otpuste aromu i ostanu beli.
Izvadite beli luk, artičoke ocedite i stavite unutra.
Dodajte 4 dcl. supe od povrća ili vode. Dodajte polovinu iseckanog peršuna i poklopite.
Dinstajte tako narednih 10 minuta dok vam se artičoke ne skuvaju.
Za to vreme odvojite žumanca od belanca.
Iscedite sok od druge polovine limuna koji vam je ostao.
Odvojite žumanca od belanca.
Umutite četriri žumanca sa sokom od pola limuna i dve kašike vode.
Dodajte im 2 kašike rendanog parmezana i drugu polovinu seckanog peršuna.
Dodajte bibera i vrlo malo soli, jer je parmezan već slan sam po sebi.
Posle 10 minuta dinstanja videćete da su artičoke sasvim mekane, a da se količina vode u tiganju znatno smanjila.
Skinite poklopac i ostavite da se nivo vode još malo redukuje, tako da na kraju artičoke nisu sasvim suve, mora da ima malo vode na dnu.
Skinite tiganj sa vatre i uspite žumanca.
Sve promešajte, da vam se stvori lepa krema, i vratite na najnižu vatru još jedno 30-ak sekundi.
Odmah poslužite.
Нема коментара:
Постави коментар