Evo još jednog starinskog soka od jagoda, ovaj se za razliku od prvog kuva, ali sasvim kratko. Oba soka su jako lepa, pa vi odaberite koji vam se više sviđa
Sastav:
3 kg. jagoda
4 kg. šećera
2 do 3 kesice limontusa - 1kesica ima 10 g.
Priprema:
Jagode očistiti, izgnječiti, ja sam koristila mini primer.
Od predviđenih 4 kg, šećera odvojiti 2 šolje šećera i 1 kesicu limontusa.
Sve promešati sa usitnjenim jagodama, dodati 1/2 litara vode, poklopiti i ostaviti u frižider da prenoći.
Sutradan izmeriti količinu tekućine, preliti je u veći sud i na svakih 1 litar tekućine dodati 1 kg. šećera i ostatak predviđenog limuntusa.
Staviti na vatru da prokuva.
Redovno skidati penu, mešati i od momenta kada prokuva kuvati narednih 5 do 10 minuta. Ja sam kuvala 10 minuta.
Flaše i poklopce staviti u hladnu pećnicu, uključiti je na 100 stepeni i od momenta kada rerna dostigne 100 stepeni ostaviti ih tako 10 minuta. Na taj način ćete sterilisati i flaše i poklopce.
Vrelim sokom puniti vrele flaše, odmah svsku flašu zatvoriti i slagati prevrnutu naopačke u šerpu koju ste uvili u ćebad.
Ostavite flaše tako do sutradan, dok se potpuno ne ohlade.
Sutradan prevrnuti flaše u normalan položaj i uskoro ćete čuti kako klik, klak, kako su flaše povukle vakum.
Ostavite flaše zajedni sa ostalom zimnicom.
Нема коментара:
Постави коментар