Pesto od bosiljka ili ti pesto Genovese je namaz od bosiljka, koji se može višestruko koristiti prilikom spremanja jela. Od onog najklasičnijeg sa paštom, ili kao salata, iseći paradajz na kolutove i na svaki staviti po malo pesta, izuzetno ukusno. Ja sam ovaj put napravila prelepo testo, premazala ga pestom i uvila u pletenicu. Recept za moj pesto možete naći ovde Pesto Genovesw, a možete koristiti i kupovni već gotovi pesto
Sastav:
500 g. brašna
300 ml. mleka
1 kafena kašičica kvasca
10. soli
12 g. svežeg kvasca
50 g. putera ili masti
100 g. pesta Genovese može i koji gram manje u zavisnosti kolika vam je teglica, važno je da se ravnomerno premaže testo
Priprema:
Prosejte brašno, a kvasac izvadite iz frižidera da se smlači na sobnu temperaturu.
Puter isecite na par komada i stavite ga na sobnoj temperaturi da omekša.
Mleko zagrejte da vam bude mlako.
U činijicu ili veću šolju stavite kvasac, šećer, malo mleka i razmutite kvasac.
Dodajte dvs kašike brašna, umešajte da se sjedini masa i dobijete gustinu od prilike kao za palačinke.
Pokrijte tanjirićem i uvijte u krpe, da masa nadođe.
U međuvremenu uspite so u brašno i primešajte i napravite rupu u brašnu.
Kad je kvasac nadošao sipajte ga u brašno, dodajte ostatak mleka i počnite da mesite. Ja to radim mikserom.
Kada su se mleko i brašno sjedinili, počnite da dodajete puter.
Mesite 10-ak minuta, dok vam se testo potpuno ne odvoji od stranica činije.
Radnu površinu pospite brašnom i premestite testo u loptu.
Vratite ga u činiju, prekrijte prozirnom folijom, a zatim uvijte u krpe i ostavite da stoji tako ušuškano na toplom dok ne udvostruči volumen.
Kada je testo nadošlo, stavite malo brašna na radnu površinu, premesite ga u loptu.
Zatim ga oklagijom razvijte, na fotografijama se vidi dimenzija 44 x 34 cm.
Videćete da je testo mekano i divno za rad.
Premažite je pestom.
E sad dolazi na red uvijanje. Kao na prvog fotografiji na pola ga uvijte i sa donje i sa gornje strane.
Zatim ta dva dela prebacite jedan preko drugog. Nežno rukama pritisnite da lepo prilegne.
Isecite po dužinu oba dela, okrenite da vam isečeni deo bude ka gore, uvrnite svaki deo testa, kao kad zatvarate karamelu i tako uvrnuta dva dela uvijte jedan sa drugim. Možete i bez prethodnog uvijanja tipa kramela, samo uvijte ova dela, naravno pazeći da vam je sečena strana ka gore.
Bićete na kraju ruku umazanih pestom, ali nema veze.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 35 do 40 minuta.
Prelepa i preukusna, vruća neodoljiva.
Нема коментара:
Постави коментар