Juče na pijaci ugledam prlepe krupne šampinjone za punjenje i uzmem ih jedno kilo, sa namerom da ih punim, na malo drugaciji način od klasike sa paradajz sosom i stabljikama od šampinjona. Možete ih spremiti da budu posne sa tunjevinom iz konzerve ili mrsne sa šunkom, obe varijante su vrlo ukusne
Sastav:
1 kilogram krupnih šampinjona, ja sam ih imala 22 komada
Za punjenje:
1 veza peršuna, samo lisnati deo
2 do 3 čena belog luka
3 supene kašike prezle
3 suva paradajza iz ulja ili suvi, koji potopite na 10 minuta u vodu, a zatim dobro ocedite
100 g. tunjevine iz konzerve može tunjevina natural, a može i iz ulja ili 100 g. šunke, praške ili dimljene
origano
so, biber
maslinovo ulje
Priprema:
Tunjevinu ostavite da se dobro ocedi od ulja ili vode u kojij je bila konzervirana.
Suvi paradajz potopite 10 minita u vodu, da smekša, stisnite rukama i ostavite i njega da se dobro ocedi. Ako imate suvi paradajz u ulju njega ne treba stavljati u vodu, jer je već mekan, već samo ostaviti na cediljku da se dobro ocedi.
Peršunu otkinite lisnati deo, properite i prosipušite između dve krpe.
Dok vam se svi sastojci cede pozabavite se pečurkama.
Isecite im donji crni deo i properite pod mlazom vode.
Poslažite pečurke na krpu i prosušite ih.
Otkinite štabljike. Ja sam stabljike zamrznula i njih možete koristiti kod pripreme, čorbica, đuveča, kajgane.
U seckalicu stavite očišćeni beli luk, peršun, origano, prezlu, suvi paradajz i tunjevinu ili šunku, so i biber.
Sve usitnite i probajte smesu, da li vam fali soli, bibera, belog luka.
Na pleh od rerne stavite papir za pečenje.
Pečurke punite, pritisnite malo masu prstima prilikom punjenja, da se sjedini, ništa kašičica, samo prsti.
Punite da budu ravne sa punjenjem i slažite ih u pleh.
Kada ste završili punjenje pečurki, ako vam je ostalo višak punjenja, dodajte svakoj po malo. Meni je ova količina bila taman, nisam morla ništa ni da dodajem, niti da oduzimam.
Odozgo na svaku punjenu pečurku stavite po 2 do 3 kapi maslinovog ulja.
Ja nisam htela odmah da stavim ulje u punjenje, u seckalicu, jer sam se bojala da će mi masa biti mnogo masna, ovaj metod mi je sigurniji.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 do 200 stepeni 20 minita.
Pred kraj proverite, pa se regulišite i prema vašoj rerni, na kraju trebaju da budu lepo rumene odozgo.
Нема коментара:
Постави коментар