субота, 25. мај 2024.

Slani keks sa pistacima

Još jedan u serijalu recepata za slani keks. Mislim da su vrlo zgodni da se naprave, mogu se jesti kao grickalica ili filovati raznim namazima od povrća, ribe ili mesa i biti deo vrlo lepog posluženja



Sastav za 30 keksa:


150 brašna tipa “00”

80 g. putera

50 g. neslanih pistaca

30 ml. suvog belog vina

3 supene kašike Parmigiano

prohvat soli


Priprema:


Pistace usitnite u seckalici, meni je tako bilo lakše nego da vadim celu skalameriju i da meljem, za tako malu količinu.

Brašno prosejte. 

Puter isecite na kockice. 

U vanglu od miksera stavite sve sastojke i počnite da mutite sa dodatkom za testo, dok vam se masa ne ujednači, ili ako vam je lakše umesite rukama.

Zatim na pobrašnjenoj dasci napravite kuglu, i stavite je u kesu od friza. 

Zatvorite dobro kesu i ostavite u frižideru 30 do 45 minuta, da vam se masa stegne. 

Po proteklom vremenu pobrašnite radnu površinu na kojoj ćete razvijati testo za keks. 

Pospite brašna i po testu i lagano počnite da ga razvijate, ni debelo ni pretanko. 

Ako vam se malo ivice osipaju tokom razvijanja testa slobodno ih pritisnite uz ostatak testa, da dobijete kompaktne ivice. 

Vadite modlom kekse j slažite na pleh od rerne, koji ste obložiti papirom za pečenje. 

Ostatak testa opet sjediniti u kuglu, razviti, vaditi keks i tako Jovo nanovo, dok ne utrošite svo testo. 

Pecite u prethodni zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 15 minuta. 

Ja sam od ove količine dobila 30 keksa, to sam vam stavila čisto kao orijentaciju, zavisi i os veličine vaše modle.



Нема коментара:

Постави коментар