петак, 31. мај 2024.

Salata od junetine ili govedine

Ovo je klasična salata koja se pravi kad vam ostane mesa od supe. Moj suprug nije ljubitelj kuvanog mesa iz supe, ali ga spremljenog ovako u salati vrlo rado jede. Za primenu, kada pravim supu od veće količine mesa, ovo je odličan način da se meso iskoristi




Sastav:


300 g. kuvane junetine ili govedine, može i malo više, ne mora da bude precizno u gram

4 barena jajeta

1 kisela pavlaka ili ako je nemate gusti grčki jogurt 

1 struk praziluka, samo beli deo ili mladi crni luk ceo

sok od 1/2 limuna

so, biber

peršun

2 kašike maslinovog ulja

Jogurt po potrebi, ako je mnogo gusto



Priprema:


Meso iz supe očistite od kostiju, od masnoća i ostavite da se prohladi. 

Za to vreme stavite jaja da se skuvaju. 

U zavisnosti i koje je godišnje doba isecite na kolutove 1 praziluk, samo beli deo ili par struka mladog crnog luka, njega celog isecite. 

Ohlađeno meso isecite na kockice, pospite sokom od 1/2 limuna, dobro promešajte i ostavite da odstoji u frižideru pola sata. 

Jaja oljuštite, belanca sitno iseckajte i ostavite sa strane. 

Žumanca ispasirajte viljuškom i dobro umutite sa kiselom pavlakom. 

Meso izvadite iz frižidera, pomešajte da seckanim belancima, sa prazilukom ili mladim crnim lukom. 

Dodajte pavlaku s žumancima, maslinovo ulje, sitno seckani peršun i sve primešajte. 

Probajte i dodajte po ukusu so i biber. 

Ako vam se čini salata mnogo gusta i suva, slobodno dodajte malo gustog jogurta. 

Uz prepečen tost hleb, može vam biti ukusna večera ili lep letnji ručak, zašto da ne. 


Napomena:


Ako vam smeta praziluk ili mladi luk, možete ih izostaviti i dodati malo vlašca, salata će biti vrlo ukusna. 

Takođe možete dodati i seckane kisele krastavčiće i salatu ukrasiti seckanim rotkvicama.




Нема коментара:

Постави коментар