Ova pita je može se reci više glavni obrok, nego pita. Vrlo ukusna, ja sam je videla u jednom žurnalu i modifikovala malo po mom ukusu. Ispala je odlično, uz času jogurta ili piva šta ko voli uživaćete
Sastav:
2 pakovanja lisnatog testa, pravougaona ili okrugla sve jedno
Za punjenje:
2 manja krompira
maslinovo ulje, može i obično
1 crvena paprika
1 luk arpadžik
1 kapulica ili ti crveni crni luk
1 praziluk beli deo, može i ne mora
2 do 3 čena belog luka
500 g. junećeg mlevenog mesa
10-ak paradajz trešnjica
origano, bosiljak, peršun
so, biber
Za premazivanje:
1 jaje
Napomena:
U vreme mladog crnog luka, možete njega dodati, zajedno sa arpadžikom i belim lukom
Priprema:
Stavite ceo krompir da se skuva h slanoj vodi.
Za to vreme isecite papriku na kockice
Ako koristite praziluk ili mladi crni luk isecite ih na kolutove, a arpadžik, kapulicu na kockice.
Na ulju prvo izdinstajte papriku, da malo omekša.
Zatim dodajte iseckani arpažik, kapulicu i prodinstajte par minuta.
Ako koristite mladi crni luk ili praziluk, njega dodajte zadnje, jer se mnogo brže izdinstaju i mogu da zagore.
Zatim dodajte beli luk i mleveno meso.
Propržite, sve zajedno, okrećite, da vam ne zagori.
Kada se meso upržilo dodajte 10-ak paradaj trešnjica presečenih na pola i origano, hosilja, peršun, so i biber.
Propržite, dok paradajz ne omekša.
Oljuštite kuvani krompir isecite na kockice i dodajte mesu.
Sve lepo promešajte, da se masa sjedini.
U zavisnosti za koje ste se lisnato testo odlučili stavite prvi deo testa u odgovarajući pleh.
Ako vam viri testo van pleha, kasnije ga možete iseći i koristiti za ukrašavanje pite.
Sipajte masu od mesa i poravnajte.
Ideja bi bila da ako vam se dopadne preko naslažete kolutove barenih jaja, od prilike 2. Ja ovaj put nisam, a sledeći put ću probati i tako.
Prekrijte drugim delom lisnatog testa i zatvorite krajeve.
Umutite jaje i prelijte ga preko gornje kore, razmazite ga četkicom.
Na površini napravite na dva, tri mesta ubodite gornje testo nožem, da pita može da diše.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni 15 do 20 minuta, dok lepo ne porumeni.
Izvadite iz pećnice i ostavite je jedno 5 minuta tako, a zatim je secite,
Poslužite uz zelenu salatu i hladno pivo ili za večeru može i sa jogurtom.
Нема коментара:
Постави коментар