недеља, 8. децембар 2024.

Trljanica

Trljanica je prastaro jelo, koje se sprema u jesen, kada se na pijaci pojave prve suve paprike i praziluk. Odličan prilog uz ribu ili meso. Sprema se vrlo lako i brzo, a mere su odokativne




Sastav:


Crvene suve paprike, količina odokativna, 1 do 2  veze, oko 10 komada, u zavisnosti koju količinu želite da napravite

1 do 2 praziluka samo beli deo

so, 

ljuta tucana paprika, ko voli ljuto 

ulje, 

sirće vinsko


Mogući dodaci: 


Orasi, kuvan krompir, slanutak kuvan, onaj iz konzerve je odličan, kao i pasulj 


Priprema:


Kod nas se suve paprike prodaju već očišćene znači bez drške i semena.

Ako vi imate neočisćene, prvo im skinite dršku i istresite od semena koliko možete.

Suve paprike, spustite u vrelu vodu i neka se kuvaju na srednjoj vatri dok ne omekšaju. 

Ocedite ih.

E sad možete ih oljuštiti, a možete ih ostaviti i neoljuštene. 

Sitno ih iseckajte. 

Praziliku odstranite zeleni deo. 

Ostatak praziluka očistite, operite, prosušite krpom. 

Isecite ga uzduž na dva dela, pa svaku polovinu, na još dva dela. 

Sitno ga iseckajte. 

Pomešajte prazilik i seckanu papriku i još jednom sve iseckajte. 

Stavite u činiju, dodajte so, može i malo tucane ljute paprike, ulje i sirće.

Ja sam dodala i orahe, tako mi je još lepše. 

Možete takođe skuvati krompir, iseći ga kao za salatu ili ga ispasirati i pomešati sa trljanicom.

Ako ga pasirate mislim da vam sirće nije potrebno. 

Trljanica bez oraha.






Нема коментара:

Постави коментар