четвртак, 13. март 2025.

Sočni rum kolač

Sočni kolač sa dodatkom Ruma u prelivu, još jedan biser iz mamine sveske. Možete ga poslužiti sa umućenom slatkom pavlakom. Ja sam ovog puta pravila bez i lep je i ovako i onako




Sastav:


8 jaja

8 kašika šećera

1 vanilin šećer ili aroma vanile

180 g. mlevenih oraha

150 g. suvog grožđa

2 kašike prezle

1/2 čaše Ruma oko 1 dl.

150 g. šećera 


Priprema:


Umutiti penasto jaja, dok ne udvostruče volumen.

Zatim dodati polako šećer i nastaviti mućenje, dok masa ne postane penasta.

Dodati polako prezlu i mlevene orahe.

Kad se masa sjedinila, dodati suvo grožđe. 

Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni 15 minuta. Probajte čačkalicom, kad je zabodete, ako izađe suva pečeno je, ako ne nastavite još koji minut. 

Za vreme dok vam se peče kolač napravite preliv. 

Stavite u šerpicu 75 g. šećera i rum i kuvajte 5 minuta. 

Vreo kolač pažljivo kašikom prelivanje sa vrelim prelivom. Nikako ga ne dodirivati kašikom, jer je penast, pa će vam se podići površinski sloj.

Sačekati da se kolač ohladi. 

Isecite na kocke i poslužite. 


Нема коментара:

Постави коментар