четвртак, 12. јун 2025.

Keks sladoled sa kafom

Svake godine kada dođu vrućine otkrijem neki novi recept za sladoled. Ovaj se sladoled brzo pravi, nema kuvanja, samo se umuti i po želji prelije kafom i pospe cimetom



Sastav:


100 g. mlevenog keksa bilo koji vam se sviđa

250 g. Mascarpone

2 dl. slatke pavlake

100 g. šećera

2 male šoljice kafe, one za expresso ili neka vam mera budu čašice za rakiju, možete i onu iz kućnog aparata za expresso sa aromom lešnika, ako imate ili oceđena turska kafa

malo cimeta, meni se svidelo, možete i da izostavite

Expresso kafa za prelivanje, vruća


Priprema:


Skuvajte kafu i ostavite da se ohladi.

Umutite slatku pavlaku i šećer i ostavite sa strane.

Umutite mascarpone, dodajte mleveni keks iz par puta i umutite, da se masa sjedini. 

Zatim dodajte hladnu kafu i na kraju umućenu slatku pavlaku dodajte iz tri puta. Ne treba mutiti, dovoljno je sami jedan krug mikserom, da dobijete ujednačenu masu. 

Možete staviti sladoled u aparat za pravljenje sladoleda i nastaviti kako ga već koristite. 

Drugi način bez aparata za pravljenje sladoleda je da sladoled izlijete u činiju sa poklopcem, koja može da se stavi u friz. 

Posle sat vremena izvadite sladoled i umutite mikserom. 

Vratite sve u činiju, poravnajte i ponovo je stavite u friz. 

Tri puta treba ponoviti ovaj postupak, a to zato da vam se ne bi stvorile grudvice i da bi sladoled bio lep i kremast. 

Umesto expresso kafe ili turske možete napraviti jaču nes kafu, pa nju dodati u istoj količini tečnosti od dve rakijske čašice.

Ja sam moj sladoled prolikom serviranja posula sa malo cimeta i prelila sa malo vruće kafe. 

Može i neki čokoladni preliv. 


Нема коментара:

Постави коментар