Svake godine kada dođu vrućine otkrijem neki novi recept za sladoled. Ovaj se sladoled brzo pravi, nema kuvanja, samo se umuti i po želji prelije kafom i pospe cimetom
Sastav:
100 g. mlevenog keksa bilo koji vam se sviđa
250 g. Mascarpone
2 dl. slatke pavlake
100 g. šećera
2 male šoljice kafe, one za expresso ili neka vam mera budu čašice za rakiju, možete i onu iz kućnog aparata za expresso sa aromom lešnika, ako imate ili oceđena turska kafa
malo cimeta, meni se svidelo, možete i da izostavite
Expresso kafa za prelivanje, vruća
Priprema:
Skuvajte kafu i ostavite da se ohladi.
Umutite slatku pavlaku i šećer i ostavite sa strane.
Umutite mascarpone, dodajte mleveni keks iz par puta i umutite, da se masa sjedini.
Zatim dodajte hladnu kafu i na kraju umućenu slatku pavlaku dodajte iz tri puta. Ne treba mutiti, dovoljno je sami jedan krug mikserom, da dobijete ujednačenu masu.
Možete staviti sladoled u aparat za pravljenje sladoleda i nastaviti kako ga već koristite.
Drugi način bez aparata za pravljenje sladoleda je da sladoled izlijete u činiju sa poklopcem, koja može da se stavi u friz.
Posle sat vremena izvadite sladoled i umutite mikserom.
Vratite sve u činiju, poravnajte i ponovo je stavite u friz.
Tri puta treba ponoviti ovaj postupak, a to zato da vam se ne bi stvorile grudvice i da bi sladoled bio lep i kremast.
Umesto expresso kafe ili turske možete napraviti jaču nes kafu, pa nju dodati u istoj količini tečnosti od dve rakijske čašice.
Ja sam moj sladoled prolikom serviranja posula sa malo cimeta i prelila sa malo vruće kafe.
Može i neki čokoladni preliv.
Нема коментара:
Постави коментар