недеља, 28. октобар 2018.

Marmelada od kestena

Ova marmelada je u isto vreme i krema. Možete je koristiti kao marmeladu, a i kao dodatak pripremi kolača od kestena. Uz dodatak oraha, lešnika ili badema, malo čokolade dobićete divne kesten kuglice, a veći deo posla je već završen



Sastojci:


1,2 kg. kestena ili marrona. Ovde može pročitati razliku između kestena i marrona Kesten i marroni
700 g. šećera
1 grančica divljeg komorača ako vam se ne sviđa ukus divneg komorača možete ga i izostaviti
1 štapić vanile ili aroma vanile
so

Priprema:


Operite kestene pod mlazom hladne vode i ostavite ih tako potopljene celu noć.

Sutradan kuvajte kestene 40 minuta uz dodatak grančice divljeg komorača.

Kada su kesteni kuvani ocedite vodu, nalijte novu svežu česmovaču. 

Sa strane stavite u čašu malo mlake vode, ne vrele.

Svaki keste ljuštite ih od kore prvo one gore deblje.

Najefikasniji način da ih oljuštite je da zasečete vrh koji viri na gornjoj strani kestena kao izbočina i onda vucite ka dole, i tako ostatak nožićem, zasecite deblju kožicu, pazite da ne zahvatite sam plod, za sve to  treba malo strpljena priznajem.

Što se tiče tanje kožice ona bi trebala da se skida bez problema, ali ako vam se desi da je kožica suva i teže skida, stavite kesten na par sekundi u čašu sa mlakom vodom. Izvadite ga i skinite kožicu.

Kestene propasirajte u pasirki ili ih usitnite u seckalici. Ja sam usitnila u secalici, mnogo je brže. Kada iz budete seckali možete ostaviti da se nađe po koji komadić, da nije baš sve izmrvljeno do kaše. Meni su tako još lepši, ali to je stvar ličnog ukusa.

U jednoj šerpici stavite 2 čaše vode, to je od prilike 450 do 470 ml. vode dodajte 700 g. šećera zajedno sa šipkom vanile  ili aromom vanile i kuvajte.

Od početka kada baci prvi ključ kuvajte tačno 10-ak minuta.

Ako koristite šipku vanile, isecite je po dužini na pola, izvadite nožićem seme i seme i šipku stavite u šećer sa vodom.

Posle 10 minuta sklonite šipku vanile i dodajte pasirane kestene. Nema veze ako imate još neki deo kestene koji nije baš sitno usitnjen, biće još lepše.

Kuvajte dalje na dok marmelada ne dobije potrebnu gustinu, kao i svaka marmelada, kada mašajući povučete varjaču po dnu šerpe i vidite jasan trag gotovo je. 

Napomena biće malo prskanja, ali će biti i brzo gotovo.

Tegle zagrejte u rerni na 100 stepeni i ostavite ih tako 5 minuta da se sterilišu.

U vrele tegle stavljajte vrelu marmeladu. 

Poklopite i ostvite u vrućoj rerni na 100 stepeni da odstoje 20 minuta.

Ostavite da se tegle unutra ohlade. 

Sutradan spremite sa ostalom zimnicom.

Evo recepta za jedan divan rolat gde možete iskoristiti ovu divnu marmeladu Rolat sa kestenom





Нема коментара:

Постави коментар