Sa pojmom pirjan u kuvanju sam se upoznala družeći se sa mojom konom Sekom iz Mostara. Pirjan je kako sam ja to shvatila povrće prijano, kuvano sa pirinčem. Ona je pravila spanać na prijan, ali o tome ćemo drugom prilikom u drugom receptu. Ovako pripremljena boranija je odličan prilog uz meso ili ribu
Sastav:
400 g. žute boranije
10 trešnjica paradajza ili par velikih
1 arpadžik
maslinovo ulje
2 klinčića
biber
2 čena belog luka
lovor
1 supena kašika aleve paprike
1 ljuta papričica ili malo ljute aleve paprike
peršun
Priprema:
Na malo maslinovog ulja propržiti na tihoj vatri sitno seckan arpadžik.
Kada je arpadžik postao staklast dodati pirinač sve zajedno propržiti još minut, dva.
Zatim dodati boraniju, seckan paradajz, ako imate trešnjica paradajz prepolovite ga i dva čena seckanog belog luka i sve propržite jedan minut.
Dodajte biber, so, 2 klinčića, lorber, alevu papriku i ljutu papričicu i zalijte vodom da sve prekrije.
Krčkajte sve na srednjoj vatri stalno mešajući, dok se pirinač ne skuva. Povremeno dolivajte vodu, kako je pirinač bude upijao.
Pred kraj krčkanja izvadite lorber, klinčić, proverite slanoću i dodajte sitno seckani peršun.
Pirinač treba da bude "al dente" znači ne raskuvan i da nema puno soka na kraju, ne da bude presuv, ali ne ni vodnjikav.
Na kraju pokrijte i ostavite sa strane jedno 10-ak minuta.
Нема коментара:
Постави коментар