Ova zelnik pita je jedna od mojih prva pita od mešenog testa i moja velika ljubav na prvi zalogaj. Postavila je moja drugarica sa Sonja Lazeska na Coolinarci poznata kao "none" i uz njeno dopuštenje vam je predstavljam. Inače none je poznata po svojim ukrašenim pogačama, od kojih vam se zavrti u glavi od njenog umeća i kreativnosti, igrajte se sa testom kako to ona kaže.
Za testo:
700 g. belog brašna
7 g. suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg kvasca 20 g.
1 jaje
1 dcl. ulja
1 supena kašika šećera
1 kafene kašičice soli
3 do 3,5 dcl. mlake vode
100 g. putera za premazivanje ili 100 g. ulja za premazivanje
7 g. suvog kvasca ili 1/2 kocke svežeg kvasca 20 g.
1 jaje
1 dcl. ulja
1 supena kašika šećera
1 kafene kašičice soli
3 do 3,5 dcl. mlake vode
100 g. putera za premazivanje ili 100 g. ulja za premazivanje
Fil:
3 struka praziluka1 veza blitve ili spanać
350 g. belog sitno sira i tvrdog sira
Fil možete praviti sa prazilukom i sirom ili sa sirom i spanaćem ili sa blitvom. Ja sam koristila ovom prilikom praziluk, blitvu i sir.
50 do 60 ml. vode i malo ulja za premazivanje posle pečenja
Priprema:
U mlakoj vodi razmutiti kvasac i šećer.
U čiji pomešati 700 g. prosejanog brašna, sa 1 kafenom kašičicom soli i napraviti udubljenje.
U udubljenje dodati rastopljen kvasac u vodi, 1 jaje i 1 dcl. ulja i sve dobro umesiti.
Mešenje nastaviti na radnoj površini. Trebali bi da dobijete glatko i elastično testo.
Dobro umešeno testo ostavimo da odmara 5 do 10 minuta.
Zatim ga podeliti na 2 dela i od svakog dela napraviti loptu.
Uzmite prvi deo testa i rastanjite ga u tanak krug, moj je bio prečnika 40 cm.
Krug premažite ili omekšalim puterom ili uljem.
Testo iseći zrakasto na 7 delova.
Preklopiti levi krak prema sredini, njega preklopiti suprotnim desnim krakom, zatim gornji krak, pa donji krak preko njega i tako sve do kraja.
Tako preklopljeno testo uvijte u providnu foliju i ostavite u frižider na 30 minuta.
Isto učinite i sa drugim delom testa.
Praziluk iseći na kolutove, propržiti na malo ulja i ostaviti da se ohladi.
Blitvu iseći na sitne trake oba dela i beli i zeleni.
Pomešati praziluk, sir i blitvu ili spanać.
Pošto vam je testo odstojalo 30 minuta u frižideru stavite ga na pobrašnjenu dasku i tako preklopeljeno testo počnite ponovo oklagijom da rastanjujete u krug prečnika 42 cm.
Pleh za pečenje treba da bude prečnika 35 cm. a kora mora biti veća od pleha.
Tepsiju premazati uljem i staviti prvu koru, višak ivica neka visi sa strane pleha..
Koru poprskati uljem pa naneti fil. Fil ravnomerno rasporediti po dnu kore.
Na isti način rastanjiti i drugu koru.
Drugu koru stavimo odozgo nabirajući je tako da ivice dodiruju ivicu pleha.
Krajeve prve jufke koji vise preko pleha prebacimo preko pite spajući oba kraja pite gornji i donji i praveći venac. Na taj način zatvorimo obode pite.
Zelnik pitu sečemo na 8 ili više delova.
Pitu prekrijemo krpom i ostavimo da narasta 15 minuta.
Za to vreme uljučite rernu na 200 stepeni.
Pitu premažemo uljem i stavimo je da se peče u vreloj pećnici 25 do 35 minuta, dok ne dobije lepu rumenu boju.
Kada je zelnik pečen premažemo ga mešavinom vode i malo ulja i ostavimo u rernu još jedno 2 do 3 minuta.
Pečeni zelnik blago premažemo uljem i pokrijemo krpom kako bi bio mekan odozgo.
Нема коментара:
Постави коментар