Jesen i jabuke su idealan par. Danas vam predstavljam mrvičasti kolač od jabuka. Sigurno se pitate zašto se zove mrvičasti . Caka je u tome da se sastojci za koru mese, ali se opet ne mese kako smo navikli u glatku masu, već se povezuju samo vrhovima prstiju i tako se polako, polako dobija jedna mrvičasta masa, koja baš to treba da bude. Ostalo je sve klasika, ukus je divan, a varijacije dodataka su raznorazne. E pa da počnemo
Sastojci za testo:
300 g. brašna
2 jaja
100 g. putera
150 g. šećera
1/2 kesice praška za pecivo
Za punjenje:
5 jabuka
1/2 kafene kašičice cimeta
50 g. suvog grožđa (zamena suve brusnice)
50 g. pinjola (zamena bademi, orasi, lešnici)
2 supene kašike šećera
20 g. putera
marmelada od kajsija
Priprema:
Pomešajte 300 g. brašna, 150 g šećera, 1/2 kesice praška za pecivo, 150 g. putera i 2 jaja. Masu nemojte mesiti kao za klasične kore, već ih mešajte vrhovima prstiju da dobijete mrvičastu masu.
Kada se masa ujednačila, poklopite činiju providom folijom i ostavite u frižider 1 sat.
50 g. suvog grožđa ili brusnica potopite u mleku.
Za to vreme oljuštite jabuke i isecite ih na kocke srenje veličine.
Zagrejte 20 g. putera dodajte jabuke, 1/2 kafene kašičice cimeta i 2 supene kašičice šečera i oceđeno suvo grožđe.
Sve mešajte na umerenoj vatri dok jabuke malo ne omeknu, ali ne smeju da se raspadnu.
Na kraju dodajte pinjole ili usitnjeno na parčiče orahe, bademe ili lešnike.
Ako vas mrzi da prljate seckalicu za 50 g. suvog voća stavite ga u kesu za zamrzivač, zatvorite, lupite par puta tučkom za meso kesu i dobićete parčiće, lako brzo i efikasno.
Dodajte ili pinjole ili usitnjeno suvo voće u smesu sa jabukama.
Ostavite sve da se prohladi.
Kada se masa ohladila izvadite masu za testo iz frižidera i podelite je na dva jednaka dela.
Prvu polovinu sipajte u okrugli pleh za torte prečnika 24 do 26 cm.
Sve poravnajte da dobijete ravnu površinu kao donju koricu kore.
Koricu kore premažite marmeladom od kajsija.
Preko marmelade uspijte smesu od jabuka.
Sve lepo poravnajte i na kraju preko jabuka počnite da posipate drugu polovinu mrvica od testa.
Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni 40 do 45 minuta.
Prohađen kolač pospite vanilin šećerom i servirajte.
Нема коментара:
Постави коментар