среда, 7. март 2018.

Džem od narandži

U martu smo a zima već uveliko traje. Juče je na dnevniku spikerka poluhisteričnim glasom najavila novu vremensku turbolenciju Burian, već drugu po redu u roku od mesec dana. Zima je dragi ljudi, ne živimo na Havajima i sneg i niske temperature nekako idu ruku pod ruku, ali ovaj Burijan ga baš pretera. Elem, babaroga Burian je vetar koji dolazi dolazi sa Urala i sa sobom donosi izuzetno niske temperature, sneg u obliku ledenih kuglica koje odskaču od zemlje. Pomislio bi čovek da se neko gore igra klikera i sve to uz vetruštinu koja nosi sve pred sobom. Eto idealne prilike zasladiti se lepim džemom od naradnže uz vruće domaće pekarske kifle i domaćim puterom. Koristila sam narandže tipa Tarocco žarko crvene boje, otuda i tamnija boja džema.



Sastojci:


1,5 kg. narandže od prilike
1 kg. šećera
sok od 2 limuna
1/2 l vode
izuzetno oštar nož ta guljenje narandži

Priprema:


Prilikom odabira narandži morate birati one sa izuzetno lepom korom.

Dobro iz operite i prosušite krpom.

Sada uzmite gore pomenuti izuzetno oštar nož i polako izgulite koru od 2 narandže, gledajući da zahvatite što je moguće manje belog mesnatog dela kore.

Nemojte koristiti ljuštilicu za krompir, probala sam, korice su izuzetno debele i neupotrebljive.

Kada ste ogulili kore, pregledajte ih i ako vam ne na nekoj ostalo belog mesnatog dela kore, polako i nežno je ostružite vrhom noža. 

Sada se korice isecite na tanke štapiće i ostavite sa strane.

Dve narandže koje su ostale stavite uspravno i nožem prateći oblik narandže isecite belu koricu, tako da vam ostane samo mesnati deo. 

Uzmite ostale narandže ogulite ih normalno, kao i svaku drugu narandžu i njima takođe odvojite belu koricu.

Sve narandže isecite na kolutove. Očistite iz od semenki.

Izmerite sve naradnže, ako imate manje od 1 kg. dodajte još koju, obrađenu na isti način kao i prethodne, dok ne dobijete 1 kg čiste mase. Iz tog razloga sam gore u sastojcima navela masu sa oznakom "od prilike", jer različite narandže imaju različitu debljinu kore i težinu kore.

Za svaki kilogram narandži u toku pripreme trebaće vam 1 kg. šećera, sok od 2 limuna i 1/2 l vode. 

Ako želite da napravite veću količinu džema shodno tome uvećajte mere.

U 1 kg. isečenih narandži dodajte sok od 2 limuna i ostavite da odstoje, dok pripremate korice od narandže, koje ste prethodno isekli na štapiće.

Stavite u šerpicu od prilike 4 dcl. litre vode i pustite da proključa.

Kad voda proključa korice od narandže prelite sa polovinom vode. Ostavite da korice odstoje u vreloj vodi 10 minuta.

Po proteku 10 minuta ocedite korice i ponovo iz prelijte sa ostatkom vrele vode. Ostavite opet da odstoje 10-ak minuta, a zatim procediti.

U širu šerpu staviti 1 kg. šećera i 1/2 litre vode i stavite da se kuva. 

Kuvajte vodu i šećer na vatri srednje jačine, stalno mešajući, sve dok agda ne postane providna.

U tom trenutku dodajte sečene narandže i korice narandže.

Kuvajte sve na tihoj vatri 1 sat.

Po proteku 1 sata zagrejte tegle i njihove poklopce u pećnici na 100 stepeni. Na taj način ćete ih ne samo sterilisati, već i pripremiti za dodavanje vrelog džema.

U kuvani džem dodajte sok od još jednog limuna i prokrčkajte još 15-ak minuta, taman dok zagrejete tegle i poklopce u rerni. 

Ovako izgleda džem pred stavljanja u tegle.


Kad je temperatura u rerni dostigla 100 stepeni ostavite ih još 10-ak minuta.

Zatim uzimajte jednu po jednu vrelu teglu i njome punite vreo džem.

Poklopite, prevrnite naglavačke, slažite u šerpu, odmah poklopite šerpu poklopcem, dok punite sledeću teglu. 

Kad završite sa punjenjem svih tegli, uvijte šerpu u ćebe i ostavite tako da se ohadi do sutradan. 

Sutradan prevrnite tegle da stoje normalno i čućete pucketanje poklopaca, koje povlače vakum. 

Drugi način je da slažite tegle u šerpu tako što ih nećete prevrtati naglavačke. Trebale bi isto da povuku vakum, čućete pucketanje poklopaca. 

Kad se džem ohladio, morate prvo proveriti svaku teglu da li je poklopac pokuvao vakum. Stavite prst na poklopac, blago pristisnite i ako ne čujete zvuk poklopca "klik-klak" možete odložiti tegle u špajz.

Ako vam se slučajno desilo da vam neka od tegli nije povukla vakum ima i tome leka. 

Uzmite šerpu u zavisnosti koliko tegli vam nije povuklo vakum, stavite na dno čistu krpu, poslažite tegle, između tegli takođe stavite krpe, da vam se prilikom kuvanja tegle ne bi dodirivale i polomile. 

Nalijte šerpu sa vodom od prilike na 1 prst iznad poklopca. Poklopite i stavite da proključa vatri srednje jačine. Od trenutka kada je proključalo, ispod jednog kraja poklopca stavite varjaču da prilikom sterilisanja tegli kruži vazduh. Ostavite da tako "šumi" 20-ak minuta. 

Zatim isključite vatru, skroz poklopite i ostavite dok se sve potpuno ne ohladi. 

Kako se meni ovom prilikom desilo da mi od 4 tegle koje san napunila jedna nije povukla vakum, način sa prevrtanjem tegli mi je lično sigurniji i nikad mi nije omanuo. 







Нема коментара:

Постави коментар