недеља, 25. новембар 2018.

Čorba od pasulja i hleba

Danas smo za ručak imali ovu neobičnu čorbu od pasulja. Ono što je čini posebnom su parčad hleba koji se dodaju na kraju pripreme. Čorba je klasična jesenja čorba u kojoj ćete uživati u svakom zalogaju



Sastav:


1 glavica crnog luka
2 šargarepe
2 drške celera
maslinovo ulje
2 čena belog luka
1 supena kašika paradajz paste
kožura od pršute, pančete etc (ovo je opcionalno za mrsnu varijantu)
400 g. pasulja iz konzerve
biber u zrnu
grančica ruzmarina
ljuta aleva paprika ili papričica suva
200 g. suvog hleba najbolji je baget

Priprema:


Sitno iseckati 1 glavicu crnog luka, 2 šargarepe i 2 drške celera. Ako nemate drške celera kostitite komad celera koji ćete prethodno izrendati.
Dodajte i 2 čena belog luka.

Propržite sve dok povrće ne svene.

Dodajte 1 supenu kašiku paste od paradajza i propržite još 1 minut.

Zatim dodajte proceđen pasulj, graničicu ruzmarina, biber u zrnu i nalijte vodom da ogrezne.

Za mrsnu varijantu dodajte kožuru od pršute, pančete etc. važno je da je dimljena, da bi čorbi dala dodatan ukus.

Ako pravite posnu varijantu ovaj deo izostavite, čorba će biti jednako ukusna.

Dodajte jednu suvu ljutu papričicu ili mlevenu alevu papriku.

Kuvajte sv na tihoj vatri 15 ak minuta.

Stari hleb meni je najbolji baget iseći na parčad prst debljine.

Možete koristiti i seljački hleb samo ga isecite na deblju parčad, a zatim svako parče na par parčića. Ovo iz razloga da vam se kasnije prilikom kuvanja ne bi hleb raspao i sve pretovorilo u kašu, jer je sečen suviše tanko.

Hleb stravite u veći tiganj i sve zalijte čorbom od pasulja.

Nastavite sa kuvanjem narednih 15-ak minuta na tihoj vatri. Promešajte samo pri kraju.

Na kraju čorba treba da vam bude gusta a parčad hleba cela u čorbi.

Isključite je, dodajte odozgo još malo maslinovog ulja, regulišite so i dodajte sitno seckan perušn.

Нема коментара:

Постави коментар