понедељак, 8. јун 2020.

Slana torta sa pirinčem i zucchinama

Slane torte, vrlo praktična stvarčica za večeru. Italijanama je to u rangu naših pita, imaju hiljadu i jednu varijantu i prave ih od svih mogućih naminica, varijante su neograničene. Danas je na redu ova prelepa lagana slana torta, koja se može jesti vruća, mlaka, a i hladna iz frižidera. Odlično rešenje za nastupajuće letnje dane. Mada se meni čini ovih dana da idemo u rikverc prema jeseni od tamnih oblaka kiša i niske temperature. Idemo na recept





Sastav:


300 g. pirinča 
40 g. parmezana
1 zucchina italijanska tamno zelena tikvica, (ako nemate tu tikvicu zamenite je sa našom, samo mora da bude manja, oljuštite je i izbacite joj seme
2 jaja
2 supene kašike mleka
4 lista bosiljka
150 g. sira tipa Provolone ili nekog dugog kačkavalja, tipa Trapista, Ementalera i slično
100 g. praške šunke
so, beber
malo putera i prezle za premazivanje kalupa

Priprema:


Skuvajte 300 g. pirinča u slanoj vodi. Skuvajte ga "al dente", što znači da bude malo tvrđi, ne skroz raskuvan. 

Pirinač ocedite.

150 g. kačkavalja i 100 gr. praške šunke iseckajte na kockice.

Jednu tikvicu tipa zucchini operite, prosušite, odsecite joj vrhove, a zatim je izrendajte na krupno rende sa sve koricom.

U činiju stavite proceđen pirinač, dodajte rendanu tikvicu, so, biber, 2 jaja, 2 supene kašike mleka, bosiljak sitno oseckan, rendani pamezan i sve dobro promešajte. Pazite, nemojte preterivati sa solju, jer je parmezan već dovoljno slan.

Uzmite kalup za torte pečnika 24 cm. premažite ga puterom i pospite prezlom, da dobro uhvati. Otresite višak prezle.

Ulijte 1/2 mase od pirinča u kalup, poravnajte i pogurajte malo ka stranicama kalupa, da bi imali  mali obruč od pirinča.




Na sredinu stavite seckani kačkavalj i seckanu šunku i prekrijte ostatkom pirinča. Sve lepo izravnajte.




Pecite i prethodno zagrejanoj pečnici na 200 stepeni narednih 30 minuta.

Pred kraj pečenja uključie gril od pečnice, kako bi se na površini torte stvorila nežna zlatno žuta korica.

Pečenu tortu izvadite iz pećnice i ostavite 5 minuta da se odmori.

Može se služiti topla, mlaka i hladna iz frižidera.



Нема коментара:

Постави коментар