понедељак, 08. јун 2020.

Torta od sira Migliaccio

Opet idemo malo na jug u Napulj. Ova torta od sira, tačnije od rikote se sprema u doba karnevala, vrlo je izdašna i ukusna. Možete je servirati posutu šećerom u prahu ili uz dodatak kreme od čokolade ili na primer od jagoda. Ja sam je za ovaj prvi put posula šećerom u prahu i jela sa jagodama i ovako hladna iz frižidera je vrlo osvežavajuća. Ako zamenite šećera sa odgovarajućom količinom stevije dobićete lepu tortu za dijabetičae, a koja u sebi sadrži minimalne količine masti. Uskoro na blog stiže i slana varijanta ove torte

Sastav:


4 jaja
500 ml. mleka
500 ml. vode
1 kora od limuna
1 kora od narandže
40 g. putera
200 gr. semolina brašna (brašno od durum pšenice, slično našem grizu, samo što je žućkaste boje i daleko sitnije od griza), evo kako izgleda semolino
250 g. šećera
aroma vanile
320 g. rikote (ako nemate ricottu zamenite je sa našim sremskim sirom, važno je da sir bude neslan)


Priprema:


320 g. rikote stavite u cediljku da se cedi i se premestite u frižider.

Dobro operite jedan limun i jednu narandžu. Ako ste u mogućnosti koristite neprskane, domaće, ako ne one koji su vam dostupni.

Ogulite ljuštilicom za krompir koru od jednog limuna i jedne narandže.

U šerpu stavite 500 ml. vode i 500 ml. mleka. Dodajte im kore od limuna i narandže.

Stavite da se tečnost zagreje i kada je već dobro topla, dodajte i 40 g. putera.

Kada se mleko toliko zagrejalo, da je pred ključanjem izvadite kore od limuna i narandže i polako sipajte 200 gr. semolina, kao kad pravite kačamak (kao kišu).

Od trenutka kada ste usuli svo brašno kuvajte nadalje narednih 5 minuta, uz obavezno stalno mešanje, da vam ne zagori.

Masa na kraju mora biti baš gusta kao kačamak.

Prekrijte sve prozirnom folijom, tako da folija u potpunosti dodiruje masu. Na taj način ćete izbeći i da vam se stvori korica, ako ga ostavite otklopljeno, li da vam se stvari kondenz para, ako ga poklopite.

Ostavite da se semolino ohladi.

Za to vreme proterajte 320 g. rikote kroz cediljku da bi ste razbili evntulane gromuljice i dobili lepu kremu. Ja sam to radila uh pomoć kašike.

Kada se semolino ohladio sa strane umutite penasto 4 jaja. 

Kada su jaja lepo penasto umućena dodajte im iz par puta šećer, dok ne utrošite svih 250 gr i aromu vanile. Mutite narednih 5 minuta, jer jaja moraju da uduplaju svoju veličinu i da budu lepa i penasta. 

Zatim počnite da dodajete kašiku po kašiku rikote, a zatim posle rikote i kuvani ohlađeni semolino.

Za ovu tortu će vam trebati kalup od 24 cm. 

Obložite ga masnom hartijom na dnu i sa strane.

Da bi vam hartija stajala prilepljena na zidove kalupa prmažite je sa malo putera.Pecite tortu u prethodno zagrejanoj pećnici na 200 stepeni, bez upotrebe ventilatora, narednih sat vremena. 

Nakon proteklih 45 do 50 minuta, ako vam je torta po površini lepo porumenela, prekrijte je alu folijom i nastavite pečenje.

Po proteku jednog sata, tortu ne vadite iz pećnice, ugasite pećnicu, otvorite vrata i ostavite da se torta tako prohladi.

Ohlađenu tortu staviti u frižider.


Нема коментара:

Постави коментар