Ovih dana se prosto oseća miris proleća u vazduhu, porasle su i temperature, sve se rascvetalo, a ja pravim štrudle i makovnjače. Mora kod mene naopako pa to ti je. Ova štrudla je meni posebno draga, jer u njoj ima svašta nešto, pa kad se to sve skupa umota u ovo divno testo za štrudle, rezultat ne može da omane
Za testo:
300 g. brašna "00"
170 g. putera
120 g. šećera
1 jaje
1 žumance
rendana korica od 1/2 limuna
1 kafena kašičica meda
Za punjenje:
3 jabuke
3 kruške
50 g. suvog grožđa + Grand Marnier za potapanje grožđa
10 komada keksa Amaretta (ukoliko ne možete da nađete Amarette možete ih zameniti i sa piškotama, mada je sa Amarettima mnogo lepše
rendana korica od 1/2 limuna
70 g. lešnika običnih ili pečenih, badema, oraha ili pinjola
1 kafena kašičica cimeta
sok od 1/2 limuna za natapanje voća
1 jaj + 1 kafena kašičica mleka za premazivanje štrudle
Priprema:
Puter izvadite iz frižidera, isecite na kockice i ostavite da se malo smalči na sobnoj temperaturi.
Kada je puter omekšao prosejte 300 g. brašna, dodajte mu 120 g. šećera i sve promešajte.
Zatim dodajte polako puter i trljajte brašno između dlanova dok se ne apsorbuje sav puter.
Dodajte rendanu koricu od 1/2 limuna, 1 jaje, 1 žumance, kašičicu meda i počnite da mesite testo.
Mesite ga ili u mikseru ili ručno nekh 5 minuta.
Testo je jako lepo i ne lepi se za ruke.
Podelite ga na dva jednaka dela.
Napravite dve lopte od testa, svaku uvijte u providnu foliju i ostavite u frižideru sat vremena. Ova testo možete komotno napraviti i uveče i pitu završiti sutradan.
Natopite 50 g. suvog grožđa u Grand Marnier koji se prethodno malo zagrejali.
Ako ne želite da korisite alkohol, potopite suvo grožđe u mleko.
Tri jabuke i tri kruške oljuštite, očistite od središnjeg dela i isecite na kockice.
Promešajte sa sokom od 1/2 limuna, da vam voće ne bi potamnelo i dodajte 1 kafenu kašičicu cimeta i promešajte.
Deset keksa Amaretta izmrvite na sitne komade. Možete ih zameniti sa 4 piškote.
Lešnike isitnite na komadiće u blenderu ili ih jednostavno stavite u plastičnu kesu za friz i tucite tučkom za meso.
Ocedite suvo grožđe, dodajte ih jabukama, dodajte lešnike, keks i rendanu koricu od 1/2 limuna.
Punjenje je gotovo. Primetili ste da ja u ovoj piti ne stavljam dodatni šećer u fil, jer i voće i keks i suvo grožđe su slatki, i mislim da nema potrebe dodatno dodavati šećer. Ako baš volite slađe probajte fil i dodajte par kašika šećera.
Izvadite testo iz frižidera i razvijte oklagijom na pobrašnjenoj tasci na debljinu od 3 milimetara.
Punjenje podelite na dva jednaka dela.
Rasporedite punjenje od voća pri dnu testa, pazeći da ostavite po 1,5 do 2 cm. sa donje, sa leve i desne strane.
Preklopite slobodne krajeve testa sa leve i desne strane prema voću, blago pritisnite celom dužinom i počnite da uvijate štrudlu.
Na taj način ćete dobiti savršeno uvijenu štrudlu koja je zatvorena sa strana i fil neće izlaziti.
Obložite pleh papirom za pečenje i položite štrudle jednu do druge, ali tako da je između njih razmak od nekih 10 cm.
Premažite štrudle žumancem u koje ste dodali 1 kafenu kašičicu mleka.
Ostavite testo da se malo prosuši, a zatim ga premažite umućenim belancetom.
Pecite u prethodo zagrejanoj pećnici na 180 dok lepo ne porumeni. Ja sam pravila manje štrudle i trebalo mi je nekih 35 minuta, ali nemojte me držati za reč.
Нема коментара:
Постави коментар