Prvi put kad sam pročitala naslov za ovu supu pomislila sam da je to sigurno nešto vrlo komplikovano i složeno da se napravi. Kad ono nije. Ceo štos je u testu koje ide u supu, supa kao supa, kuva se kao i svaka druga bistra supa od mesa. Ovde ću vam dati dve verzije testa, jadna verzija je moja a druga je od šefa Luce Papagalla. Moja verzija je nastala greškom usled nedostataka potrebnog brašna, a što sam otkrila u zadnjem trenutku, kako to obično biva. Prepustim se riziku i mogu vam reći da mi se čak moja verzija više sviđa, mada su obe vrlo ukusne
Za supu:
1 kg. junećeg mesa za supu
1 kg. kokošijeg mesa za supu, ako možete nemojte ga zamenjivati sa pilećim mesom, jer testo koje ide u supu traži jaču supu
1 veza zeleni (2 šangarepe, koren peršuna, koren paštrnjaka)
2 drške celera ili komad celera
1 glavica crnog luka
Za testo moja varijanta:
4 jaja
90 g. parmezana Pecorino Romano ili Grana Padano, ja sam koristila Pecorino
90 g. putera + za premazivanje pleha
90 g. brašna od durum pšenice "Semola rimacinata di grano duro"
1/2 kafene kašičice muškatnog oraščića
biber crni
Za testo varijanta šef Luca Pappagallo:
5 jaja
105 g. Parmigiano reggiano
55 g. brašna
so
1/2 kafene kašičice muškatnog oraščića
beli biber
puter za premazivanje pleha
Supu pravite kao i svaku drugu bistru supu od mesa. Zlatno pravilo je da ako želite jaču supu da se meso stavi u hladnu vodu, a ako se želi dobro lešo meso isto se stavlja u vrelu vodu. Znači ništa vrela voda u našem slučaju.
Skidajte redovno penu sa supe i kuvajte kao i svaku supu od mesa.
Za to vreme dok vam se kuva supa napravite testo za supu.
Mala napomena testo na kraju pečenja treba da izgleda svetlo kao sa donje slike. Ja sam ga malo više zapekla u mojoj varijanti, zato je tako rumeno, ali ni to mu ništa nije pokvarilo ukus.
Moja varijanta:
istopite 90 g. putera na tihoj vatri, pazite, ne sme da počne da tamni.
U činiji umutiti 4 jaja, može i viljuškom, dodati 90 g. rendanog parmezana, 1/2 kafene kašičice muškatnog oraščica, biber, 90 g. brašna od durum pšenice, sve promešati i na kraju dodati 90 g. topljenog putera. Sve lepo umutiti da nema grudvica.
Pleh veličine 30 x 20 cm premazati puterom i usuti masu. Lepo je poravnati.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni nekih 20 minuta. Gotovo je u trenutku kada su se ivice odvojile od stranica pleha i kada su ovako blago rumene. Probajte i čačkalicom.
Ostavite da se ohladi i isecite na manje kockice od po 1/2 cm.
Verzija šefa Luca Pappagallo:
Umutiti 4 jaja, dodati 1/2 kafene kašičice muškatnog oraščica, beli biber, 105 g. rendanog parmezana Parmigiano Reggiano, 55 g. bašna i sve dobro umutiti da nema grudvica.
Pleh veličine 30 x 20 cm podmahati puterom ili uljem.
Usuti masu u pleh i poravnati.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici bez ventilatora na 180 stepeni ili na 170 stepeni sa ventilatorom nekih 30 do 35 minuta. Kako nisu sve pećnice iste proverite pri kraju. Proverite čačkalicom, ali ako su se stranice odvojile od ivica pleha i krajevi blago zarumeneli to bi trebalo da bude gotovo.
Izvadite iz pećnice i ostavite da se ogladi.
Na kraju isecite na kockice debljine 1/2 cm.
Gotovu supu procedite, stavite je da proključa i dok ljuča ubacite kockice testa i kuvajte 1 do 2 minuta.
Eto to je cela mudrost ove supe, a ukus je neverovatan.
Нема коментара:
Постави коментар