четвртак, 9. децембар 2021.

Škembići alla Romana

Škembići u nedelju, je neizostavan tradicionalni ljubavni sastanak Rimljana. Upotreba životinjskih iznutrica, nogica, stomaka, repa, glave je vremenom dala izezetne sada već tradicionalne recepte. U prošlom veku u Rimu je postojala velika klaonica i radnici su osim u novcu vrlo često bili plaćani u onome što su bogate porodice smatrale kao škart, to jest siromašne delove životinje, koji su u današnje vreme postali pravi specijaliteti. Od tuda se može naći mnogo jela u italijanskoj kuhinji koja se sastoje od siromašnijih delova. U različitim regijama potpuno su drugačiji načini priprema škebića. U Milanu se oni prave sa belim krupnim pasuljom, u regionu Toskana se prave čorbasti, u Rimu se prave nešto gušći i služe se uz prepečen hleb. uz obaeznu upotrebu nane, još ako je divlja još bolje, koja ovom jelu daje izuzetnu svežinu. Škembići su bogati proteinima i imaju vrlo malu količinu masti.



Sastav:


1 kg. škembića

2 crvena crna luka

3 šargarepe

1 drška celera

1 kašika duplog koncentrata od paradajza

1 dl. belog vina

ljuta papričica

400 g. paradajz pelata 

Supa od povrća za rižoto ili obične vode

1 kafena kašičica sveže nane

maslinovo ulje

bela slanina sapunjara jedno parče tanko, može i da se izostavi ja sam probala obe verzije i obe su mi dobre, u ovom jelu je ustvari glavi akter od sporedno važnih stvari nana. Ona jelu daje izuzetnu svežinu i odličnog je ukusa.

so


Priprema:


Priprema škembića:


Ako kupujete škembiće koji nisu već bili prethodno probareni uradite sledeće.

Ako vam prodaju škembiće koji su prethodno već bili kratko probareni ovaj deo preskočite.

Škembiće dobro properite pod mlazom vode. 

U šerpu stavite škembiće  nalijte vodom, dodajte soli i kada voda proključa obarite ih 15 minuta.

Zatim iz ocedite i isecite na trake.

Drški celera skinuti nožićem končiće, jer u surpotnom celer zna da da malo gorčine jelu.



Iseći sitno crveni crni luk, šargarepu i celer, dodati seckanu svežu ili suvu ljutu papričicu.

Iseckajte slaninu i dodajte povrću.

Zalijte sa maslinovim uljem i propržite.

Zatim dodajte 1 kašika duplog koncentrata od paradajza, propržite 2 minuta, a zatim dodajte isečene škembiće i prodinstajte par minuta.

Škembići će u toku upržavanja sami pustiti svoju vodu.

Paradajz pelat izgnječite rukama onako na krupno i stavite unutra.

Dinstajte i dodajte malo soli i mešajte, dok voda ne ispari, kada povučete kašikom po dnu da vidite dno. 

Zaljte sa vinom i dinastajte dok vino skroz ne ispari. Mešajte stalno, da vam ne zagori.

Zatim dodajte par grančica nane i zalijte sve sa supom od povrća ili sa vodom.

Poklopiti i dinstati na srednjoj vatri dok škembići ne omeknu. 

Po potrebi dodavati malo vode ili supe od povrća. Škembići spremljeni na ovaj način ne trebaju da budu čorbasti, malo suvlji, ali ne sasvim.

Kada su škembići skuvani otklopite, dodajte malo maslinovog ulja i sitno seckane nane.

Sve promešajte i isključite vatru.

Odlični su uz prepečen hleb ili stavljeni na prepečen hleb.








Нема коментара:

Постави коментар