Za ovaj lep posni kolač je vezana još lepša priča o jednoj brižljivoj svekrvi koja je ovaj kolač osmislila i posvetila svojoj snaji, dok je čekala njeno pvvo unuče. Ne sećam se više imena aktera priče, mada to više nije ni važno. Ostao mi je zapisan kolač i evo da se sačuva od zaborava postavljam ga na blog. Kolač je vrlo ukusan, zamenite čokoladu sa posnom i eto vam odličnog posnog kolača, bez miksera, pečenja.
Sastav:
125 g. mlevenih badema
125 g. mlevenih oraha
125 g. prah šećera
aroma vanile
125 g. čokolade za kuvanje posna u posnoj varijanti
1 narandža
Za spajanje:
med ili pekmez od narandži
Priprema:
Izrendajte koricu od 1 narandže i iscedite sok.
Istopite čokoladu u mikrotalasnoj pećnici ili na pari, kako vam je lakše.
U činiju stavite orahe, bademe, vanilin, šećer u prahu, rendanu koricu od naranže i sve izgnječite rukama.
Dodajte polako sok od narandže. U receptu piše sok od 1/2 narandže, ali kako je to relativan pojam, jer nisu sve narandže isto sočne i iste veličine, dodajte toliko soka da dobijete čvrstu masu, ali ipak sočnu.
Masu podelite na dva jednaka dela.
Jedan stavite u frižider da se stegne, a u drugi dodajte topljenu čokoladu.
Promašajte i postavite i taj deo da se malo stegne u frižideru.
Izvadite deo sa čokoladom iz frižidera postavite ga između dva masna papira i rastanjite da bude malo tanje nego za vanilice ali da kružići budu od prilike te veličine.
Ako vam se učini da je svetli deo malo ređi i da ne može lepo da se razvuče, slobodno dodajte još malo mlevenih oraha, neće se pokvariti ukus, a biće vam od pomoći ili pospite papir sa mlevenim orasima.
Isto uradite sa svetlim delom testa kao i sa tamnim i vadite kružiće.
Kružiće spajajte ili sa medom ili sa pekmezom od narandži.
Ostavite oranždine da se stegnu u frižideru i koristite ih sutradan.
Napomena:
Jedna od opcija bi bila izliti tamnu masu u četvrstasti pleh, poravnati, premazati pekmezom i staviti preko svetlu masu. Kasnije seći kao štanglice. Ja nisam probala, ali mislim da bi moglo i tako.
Možete i obe mase podeliti na jednaki broj delova, praviti kuglice, koje ćete malo spljoštiti između dlanova i tako dobiti delove za spajanje, samo što u tom slučaju nećete imati lepo oblikovane kolače, nego onako, svaki za sebe.
Нема коментара:
Постави коментар