четвртак, 16. децембар 2021.

Hleb sa brašnom od kestena

Vreme je kestena i forsiram u kuhinji sve proizvode iz sezone, kestene, bundeve, jabuke, narandže i slično. Ovo je jedan vrlo ukusan hleb. Možete ga praviti kao ja u obliku hleba ili u obliku malih kravajčića, loptica, pa kako vam drago.



Sastav:


400 g. brašna 00 može i Manitoba

250 g. brašna od kestena

1 puna supena kašika gorkog kakaa, istog onog kao za tiramisu

1 kašičica soli

2 kašike putera ili maslinovog ulja

25 g. svežeg kvasca

1,5 kašičica šećera

1 dl. + 3 dl. vode


Priprema:


Izvaditi kvasac da se smlači na sobnoj temperaturi.

Za to vreme u činiji od miksera prosejte brašno od kestena i belo brašno. 

U činiju stavite smlačen kvasac, šećer, 1 dl. mlake vode i mešajte, da se kvasac rastopi u vodi.

Dodajte par kašika brašna, mešajte da se brašano rastvori. 

Poklopite tanjirićem, uvijte u krpe i ostavite da vam nakvasa.

Za to vreme prosejte i brašno od kestena, prosejte i kakkao, dodajte soli i sve dobro promešajte.

Kada je kvasac nadošao u brašnu napravite udubljenje, sipajte kvasac, 2 kašike putera ili ulja i ostatak mlake vode.

Sve mutite mikserom 15 minuta.

Zatim masu premesite na radnoj površini i formirajte loptu.

Isecite malo površinu u obliku krsta, vratite u činiju, prekrijte providnom folijom i krpama i ostavite da naraste na toplom.

Kada je testo udvostručilo svoju veličinu, premesite ga na pobrašnjenoj dasci ili napravite duguljast hleb kao i ja, ili ga podelite na više manjih delova i pravite hlepćiće.

Ostavite ponovo da narasta na primer u pećnici sa upaljenom lampicom.

Ako ga pečete kao hleb pecite ga u prethodno zagrejanoj pečnici prvo na 200 stepeni prvih 15 minuta, a kasnije smanjite temeperaturu na 180 stepeni i pecite narednih 30 minuta. 

Ako ga pecite kao hlepčiće pecite ga u prethodno zagrejanoj pećnici na 180 stepeni nekih 30 do 40 minuta.

Pred kraj, ako vidite da je dossta potamnelo, stavite preko alu foliju da ne pregori. 

Pečen hleb izvadite iz pleha, poprskajte sa malo vode i uvijte u krpe. 

Kad se malo prohladi secite na parčad i poslužite. Odličan je uz parče pršute, aromatizovanog putera.






Нема коментара:

Постави коментар