понедељак, 20. децембар 2021.

Božićni keks

Još jedan recept za prhke kekse sa puterom, rekla bih kao naše vanilice samo što nisu pravljene sa mašću, već sa puterom. Savetujem vam da odmah pravite duplu meru, jer su božanstveni



Sastav:


250 g. mekog bašna tipa "00"
160 g. gustina, kukuruznog škroba
malo soli
rendana korica od 1 limna, može i narandža, ako više volite
aroma vanile
1 žumance
1 supena kašika mleka
200 g. putera


Za posipanje:


šećer u prahu


Za lepljenje:


marmelada od jagoda ili kajsija


Priprema:


Odvojte žumence od belanca i ostavite žumance da se malo smlači na sobnoj temperaturi.

200 g. putera isecite na kockice i ostavite i njega da malo omekša.

Prosejati 250 g. brašna, dodati 160 g.  gustina, rendanu koricu od agruma limun ili narandža ili oba, aromu vanile, malo soli.

Napravite udubljenje u brašnu i dodajte 1 žumance i 1 supenu kašiku mleka i razbijte žumance viljuškom.

Promešajte sve, a zatim dodajte 200 g. putera.

Umesite masu, zatim je uvijte u prozirnu foliju i ostavite je u frižideru 30 do 40 minuta.

Ugrejati rernu na 160 stepeni.

Isecite papir za pečenje veličine pleha od rerne i na njemu polako pritiskati oklagijom vertikalno i horizontalno celo testom tako će vam se u početku lakše razvući.

Testo i razvucite celu koru debljine 1/2 cm. 

Sada papir sa tako razvučenim testom prebacite na pleh.

Pritiskajte modlom željene oblike, vodeći računa da gornjih i donjih delova imate u istom broju.

Uklonite višak testa sa papira, koji ćete ponovo premesiti i iseći modlicom kao i ovaj deo testa.

Meni je ova tehnika isecanja oblika direktno na papiru u kome će se peći vrlo korisna, jer ne može da vam se desi, kao što zna da se desi, da vam se oblik keksa prilikom prenošenja sa radne površine na papir za pečenje u plehu deformiše.

Pecite u prethodno zagrejanoj pećnici na 160 stepeni nekih 10-ak minuta, možda koji minut više. 

Keks mora ostati beo, kao kad pečete vanilice, čim počne da vam tamni po obodima gotov je.

Svaki deo uvaljajte u šećer u prahu, a zatim ih lepite marmeladom.






Нема коментара:

Постави коментар