четвртак, 30. децембар 2021.

Njoki od kestena

Mi njoke volimo, na svakakve načine, ovoga puta pripremila sam ih sa brašnom od kestena. izuzetno su ukusni, a uz dodatak malo pecorina i pikantnog ulja ili ljute papričice su pravo savršenstvo




Sastav:


500 g. kuvanog krompira

40 g. brašna tipa "00" + za mešenje

100 g. brašna od kestena

1 ravna kašičica soli


Za završnicu:


pesto Genovese

pecorino

pikantno ulje ili ljuta papričica


Priprema:


Skuvajte krompir u slanoj vodi, meni je najbolji za njoke onaj sa roze kožicom.

Ostavite da se krompir ohladi, oljuštite ga i propasirajte ga gnječilicom za krompir, tako da nema grumenčića, ja dva puta, da budem sirugna.

Prosejte oba brašna, dodajte so i sve promašjte.

Sada dodajte izgnječeni krompir i sve mesite rukama, dok se ne apsorbuje sav krompir i brašna.

Ostavite da odstoji nekih 20-ak minuta.

Zatim dasku na kojoj ćete razvijati njoke probrašnite i premesite testo.

Ponovo pobrašnite dasku i još jednom premsite.

Od mase napravite valjak i podelite ga na više delova od prilike 5, tako će vam biti lakše da razvlačite njoke,

Opet stavite malo brašna na dasku i rukama razvucite tanji valjak, ali ne pretanak, kao što vidite na slici.

Secite ga na jednake delove.



Kada završite sečenje jednog dela, stavite njoke na slobodni deo daske za rad, ali tako da ubudu odvijeni jeni od drugih, da se ne bi slepili.

Kada ste isekli sve njoke stavite u širu šerpu vodu da poključa.

Kada proključa dodajte malo krupne soli.

Stavite jednu turu njoka da se kuvaju.

Čim isplivaju na površinu gotovi su. Ja sam za svaku sigurnost kuvala njoke od momenta kada su isplivali na površinu još 1 minut.

Rešetkastom kašikom pokupite njoke, i stavite sledeću turu da se kuva.

Dok se kuva sledeća tura prvu promešajte sa pestom.

Kad se sve skuvalo, dodajte još pesta koliko treba, zalijte sa malo pikantnog ulja ili nasecite malo ljute papričice i neka svako sebi na tanjiru doda malo pecorina.

Ovi njoki su zbog kestana malo slatki, tako da im je potrena doza slanosti i ljutine.





Нема коментара:

Постави коментар