петак, 26. август 2022.

Pituljice sa sirom

Pite, pituljice, gibanice, sve volim. Ovo je jedna divna pita, pravljena kao pituljica, može se praviti i kao pita, kako god, nama je savršena





Sastav:


500 g. kora za pitu
4 jaja
2 dl gustog jogurta
400 g. sira
1 kesica praška za pecivo
70 g. putera
ulje za podmazivanje pleha


Priprema:



Umutiti penasto jaja, dodati prašak za pecivo i jogurt. 

Sve umutiti, a zatim dodati usitnjeni sir. 

Puter otopiti ili u mikrotalasnoj pećnici ili na tihoj vatri. 

Ja sam u mom pakovanju kora od 500 g. imala 6 kora, a ne 12 kako je to uobičajeno, kako su kore bile deblje, svaka pitiljica je pravljena od 1 kore. 

Pre nego što krenete sa filovanjem kora, odvojite sa stane 6 kašika fila, koji će vam služiti da njima premažete svaku uvijenu pituljicu.

Ako mate 12 kora pravićete svaku pituljicu od dve kore, možete i od tri kore, ako su tanje, tako što prvi koru premažete dobro puterom, na nju položite drugu koru, koju takođe premazete puterom, preko stavite svuda fil sa jajima i sirom. 

Uvijte sve u rolnu, a zatim u krug, u pužić.

Ako imate šest kora u pakovanju od 500 g. premažite koru puterom, preko toga razmažite fil po kori i uvijte koru u rolnu, a zatim u pužić.

Pleh namažite uljem i slažite pituljice. 

Na svaku pituljicu odozgo stavite kašiku fila i premažite. 

Moja komšinica Seka je znala da odozgo u fil doda i malo sitno seckanog belog luk, ustvari još je bolji ako ga izgnječite u onoj maloj presu za beli luk. Ja nisam stavila, ali eto vam ideja. 

Pituljice peći na 175 stepeni oko 40 minuta. 

Ako vidite da je posle 30 minita lepo porumenela prekrijte je alu folijom i nastavite pečenje do kraja. 




Нема коментара:

Постави коментар