уторак, 30. август 2022.

Ćufte sa povrćem

Ćufre a povrćem, ne klasične u paradajz sosu, već malo drugačije. Vrlo ukusne i izdašne, možete ih poslužiti uz domaći hleb i neku salatu ili napraviti prilog od krompir pirea ili pirinča




Sastav:


2 praziluka, samo beli deo

3 veće paprike, ja sam koristila crvene, jer ih najviše volim, možete i zelene ili žute

1 plavi patlidžan 

2 čena belog luka

2 supene kašike koncentrata od paradajza

maslinovo ulje


Za ćufte:


500 g. mlevenog mesa

2 sveže kobasice od prilike je to 200 g., skinite im opnu

1 jaje

so, biber

peršun

brašno


Priprema:


Prvo  pripremite ćufte.  Sitno iseckajte peršun. 

U činiju stavite mleveno meso, meso od svežih kobasica, jaje, so, biber, peršun i sve umesite, da dobijete ujednačenu masu. 

Mesi pokrijte i ostavite u frižideru dok iseckate povrće. 

Isecite praziluk na kolutove. 

Plavi patlidžan isecite na kocne, kao i očišćenu papriku. 

Na maslinovom ulju prvo propržite papriku, pošto je njoj najduže potrebno da omakne, bar su kod nas ovde paprike izuzetno mesnate. 

Kada je paprika svenula dodajte joj plavi patlidžan , a čim i on omakne dodajte praziluk i sitno secka beli luk. 

Praziluk i beli luk sam dodala namerno na kraju, jer kada bi počeli sa klasičnim upržavanjem prvo sa prazilukom i belim lukom, pa onda dodavali ostale sastojke praziluk bi vam na kraju već pregoreo. Moje iskustvo je tako. 

Dok vam se to upržava možete napraviti ćufte.

Meso izvadite iz frižidera, ponovo ga umesite i podelite na ćufte, moja je svaka bila težine 35 g. 

Formirajte sve ćufte i svaku uvaljajte u brašno. Otresite višak brašna. 

Propržite praziluk i eventualno dodajte još malo ulja. 

Kada je praziluk svenuo dodajte koncenteprat od paradajza i sve dobro promešajte. 

Sada dodajte malo vode, tek do vrha povrća.

Primešajte i odgore stavite ćufte i pospite još peršunom. 

Ćufte neka budu samo do pola u tečnosti, nema potrebe da dodajete puno vode i da plivaju u vodi, jer ne pravimo čorbu

Poklopite i krčkajte sve na srednje tihoj vatri nekih 10 do 15 minita, a zatim polako okrenite ćute na drugu stranu.

Nastavite da krčkajte nekih 20 minuta, poklopljeno, ali tako da para može da izlazi. 

Na kraju otklopite i nek se još krčka do željene gustine, videćete da je na kraju ulje isplivalo na površinu i to je znak da je jelo gotovo.

Ko voli u jelo može dodati i ljute papričice. 

Plavi patlidžan se može zameniti i krompirom sečenim na kocke, a možete dodati i pečurke, u jednoj od varijanti.





Нема коментара:

Постави коментар