Pita je divna i sočna, prava od jabuka, klasika, ništa ni dodati ni oduzeti
Sastav:
500 g. kora za pitu ili ti 12 kora
1,5 kg. jabuka, neoljuštenih
sok od 1/2 limuna
50 g. prezle
70 g. suvog grožđa, ako ga ne volite možete ga i izostaviti
mleko za potapanje suvog grožđa
150 g. mlevenih oraha
2 kafene kašičice cimeta
100 g. putera
12 supenih kašika šećera
Priprema:
Suvog grožđe potopite u mleku nekih pola sata.
Jabuke oljuštite i izrendajte na krupno rende.
Stavljajte ih u šerpu ili činiju sa poklopcem i kako koju gomilu narendate poprakajte je sa malo soka od limuna, da ne pitamni.
Suvo grožđe ocedite od mleka.
Kada ste sve jabuke izrendali dodajte im cimet, suvo grožđe, mlevene orahe i prezle i sve dobro promešajte.
Istopite puter.
Kore odvojite po dve za svaku štrudlu.
Prvu koru premažite istopljenim puterom, pospite jednom supenom kašikom šećera, ako vam je lakše razmrljajte ravnomerno po kori prstima, meni je tako lakše.
Na tu koru stavite drugu koru, takođe je premažite puterom i sipajte jednu supenu kašiku šećera.
Na donjem delu kore rasporedite fil celom širinom i jednom redu, ali tako da ostavite 1 do 1,5 cm. sa svake strane prazno, bez fila.
Sad taj prazan deo kore savijte ka unutra, a zatim urolajte pitu. Na taj način vam neće izlaziti fil.
Pleh od rerne premažite prekrijte sa papirom za pečenje i blago nauljite.
Slažite jufke jednu do druge.
Na kraju bi trebalo da vam ostane malo putera, kojim ćete ponovo premazati sve jufke od gore i sa stana.
Ako vam se puter malo stegnuo ponovo ga malo otopite.
Peći u prethodno zagrejanoj pećnici na 175 stepeni dok de lepo ne zarumeni. Meni je trebalo nekih 35 do 45 minuta, ali i to sve zavisi od rerne do rerne, meni nz 200 stepeni sve izgori, pa moram da je pečem na 175 stepeni.
Izvadite pečenu pitu iz rerne i ostavite je da se ohladi i poslužite. Možete je posuti prah šećerom, a i ne morate.
Нема коментара:
Постави коментар