четвртак, 20. април 2023.

Šarlota sa jagodama

Pre neki dan sam kupila jagode i nisu bile baš nešto slatke, ali su za kolač odlične. Ovaj kolač se lako i brzo pravi i vrlo je osvežavajući 



Sastav:


Piškote

500 g. jagoda

150 g. šećera

250 ml. slatke pavlake 

aroma vanile

piškote, moja činija je bila prečnika 22 cm. i utrošila sam 250 g. piškota

mleko ili sok od jagoda za umakanje piškota


Priprema:


Obložite ovalnu činiju sa prozirnom folijom, ostavljajući deo folije da vidi sa strane. 

Piškote brzo umočite u mleko ili u sok od jagoda i oblozite njima činiju. 

Stavite želatin da nabubri u vodi 10 minuta. 

Za to vreme obložite ovalnu činiju sa prozirnom folijom, ostavljajući deo folije da vidi sa strane. 

Piškote brzo umočite u mleko ili u sok od jagoda i oblozite njima činiju.

Jagode očistite i usitnite u blenderu. 

U šerpicu stavite jagode i šećer i zagrejte na vatri tek da se šećer otopi, ne treba ni da proključa, ali da bude vrelo.

Skinite jagode sa vatre.

Izvadite svaki list želatina, istisnite ga između ruku i stavljajte u vreo sos sa jagodama, mešajte da vam se želatin skroz istopi. 

Umutite slatku pavlaku. 

Smanjite brzinu na mikseru i polako sipajte sos od jagoda i na kraju dodajte i aromu vanile. 

Sipajte kremu od jagoda u činiju sa piškotama. 

Stavite šarlotu 5 minuta u frižider.

Izvadite šarlotu iz frižidera, namočite ostatak piškota i poređajte ih od gore. 

Rupe popunite tako što isečete piškotu po dužini i onda stavljate deliče koliki vam trebaju. 

Prekrijte sve prozirnom folijom i stavite u frižider da se stegne najmanje 6 sati, ja sam ostavila preko noći. 

Sutradan izvadite šarlotu iz frižidera, odgurnite sa gornjeg dela prozirnu foliju, poklopite tanjirom i prevrnite. 

Skinite ostatak prozirne folije koji je odlagao šarlotu.

Kako su piškote bile vlažne ove jagode su stajale kao zalepljene.

Ukrasite voćem i umućenom slatkom pavlakom po želji

 

Нема коментара:

Постави коментар